Kielikylpy
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kielikylpy

Minä olen aina ihmeissäni, miten lapset pystyvät oppimaan uusia asioita niin helposti.

Minä olen itse Ranskasta kotoisin, ja mieheni Mika on suomalainen. Kun meidän esikoinen syntyi, niin oli ihan luonnollista, että minä puhuin hänelle ranskaa ja Mika suomea. Ei ollut sen kummenpaa, Noah ymmärsi ihan hyvin molempia.

Kun lähdimme Etiopiaan lähetystyöhön vuonna 2008, meillä oli kaksi lasta. Ensimmäisen vuoden aikana me aikuiset taisteltiin amharan kielen oppimisen kanssa. Noah puolestaan meni leikkikouluun ja oppi siellä englantia. Mateo, joka oli silloin vajaa kaksivuotias, oli kotihoidossa ja oppi vähän amharaa meidän kotiapulaisen kanssa.

Vuonna 2009 syntyi meidän kolmas poika, Natanael. Hän oli kuusi viikkoa vanha, kun muutimme meidän työalueelle Jimman kaupunkiin. Kun äitiyslomani päättyi, Natanael jäi kotiin Dinkeneshin hyvään hoitoon. Dinkenesh puhui ainoastaan amharaa ja oromoa (toinen Etiopian kieli), joten luonnollisesti Natanaelkin alkoi puhua amharaa ensin Dinkeneshin kanssa, sitten pikku siskonsa Naomin kanssa, joka tuli meillä kolmen kuukauden iässä lokakuussa 2010. Kun Natanael ja Naomi olivat vielä kotona, Noah ja Mateo kävivät amharan kielisessä leikkikoulussa, joten hekin oppivat amharaa.

Nyt me asumme jälleen pääkaupungissa Addis Abebassa, minne jouduimme muuttamaan joulukuussa 2014 lasten koulun takia. Noah, Mateo ja Natanael käyvät kansainvälisessä koulussa, missä kaikki opetus on englanniksi. Naomi jää vielä kotiin pikku siskonsa Edenin kanssa. Eden on nyt kaksivuotias ja hänkin on oppinut amharaa lastenhoitaja Askalen kanssa.

Eli meidän kotona puhutaan joka päivä suomea, ranskaa, amharaa ja englantia. Voit hyvin kuvitella minun hämmästykseni, kun eräänä päivänä kuulin Edenin ja Naomin leikkivän yhdessä. He olivat kehittäneet oman leikkikielensä ja keskustelivat ainoastaan sillä pitkän aikaa. Ajattelin mielessäni, että eikö neljä kieltä riitä jo yhdelle perheelle!

Tania Lehtinen
 


Lehtisen perhe toimii Tuusulan seurakunnan nimikkolähetteinä Etiopiassa.

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: