Pertti Kurikan nimipäivät
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pertti Kurikan nimipäivät

Niinpä sitten valittiin Suomen euroviisuedustajaksi kehitysvammaisten punk-bändi Pertti Kurikan nimipäivät kappaleellaan ”Aina mun pitää”. Viime vuosina Euroviisut ovat menneet aika lailla ohi, mutta nyt oli sen verran mielenkiintoa, että seurasin karsinnan viimeisen lähetyksen, jossa edustaja valittiin.

Aluksi oli vähän ristiriitaiset fiilikset. Vaikka joku pidemmän linjan punk-legenda olikin arvioinut, että kappale on todella ”punk”, siis oman tyylilajinsa edustajana huippua, niin on vaikea uskoa, että se olisi ei-kehitysvammaisten esittämänä päässyt alkukarsintoja pidemmälle.

Selityksenä Pertti Kurikan menestykselle on varmaan se, että Euroviisut ovat paljon muutakin kuin musiikkia. Ne ovat näyttämö, joka tarjoaa erilaisille ihmisille mahdollisuuden tulla esille. Pertti Kurikan nimipäivät antavat äänen kehitysvammaisille. Kappale ”Aina mun pitää” huokuu punkin hengessä kehitysvammaisten elämän kapinaa, kun pitää olla holhottavana ja haluaisi enemmän itsenäisyyttä.

Ja ovathan bändin jäsenet hyvin sympaattisia. Lavaesiintymisestä välittyy, että kaverit ovat tosissaan. Ja oli hauska seurata heidän iloisia reaktioitaan ja kommenttejaan äänestystuloksen julkistamisen jälkeen. Pertti Kurikan nimipäiviä seuratessa tulee itsekin hyvälle mielelle.

Annetaan siis tilaa heille tuoda esiin - monien seuraamalla foorumilla - oman olemuksensa ja sanomansa, näkymään osana sitä ihmisyyden kirjoa mitä tämä maa päällään kantaa. Olemassaolon ja lahjakkuutensa esiin tuomisen oikeus on meillä kaikilla, eikö niin?

Lauri Seppänen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: