Siveysjuhlat - adrenaliini nousee!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Siveysjuhlat - adrenaliini nousee!

Tämä ei vaan voi olla totta. Tai sitten se kuitenkin on. Tyttärien ja isien siveysjuhlat. Valokuvataiteen museossa on kuvasarja siveysjuhlista, jossa "morsiusmekkoon" pukeutuneet tyttäret lupaavat isilleen pysyä neitsyinä, ja isät lupaavat tukea tytärtään tässä päätöksessä. Ameriikoissahan näitä juhlia järjestetään, tietenkin, mutta silti.

Asia herättää todella ristiriitaisia tunteita perusluterilaisessa mielessäni. Eihän siinä mitään pahaa ole, jos joku ei halua seksiä ennen avioliittoa. Siihenhän meitä iso kirjakin opettaa. Mutta tämä niin tuntuu taas siltä, että naiselle on mahdollista asettaa tällaisia odotuksia ihan vain siksi, että hän on nainen.

Missä ovat äitien ja poikien siveysjuhlat? Tämähän suorastaan huutaa sitä, että nainen on heikko ja tarvitsee erityisen lupauksen ja vielä isän suojeluksen sille, että ei hairahdu ”synnin poluille”. Mutta poikalapset – no, jos meidän Carl nyt vähän käy kokeilemassa seksiä, niin sehän oikeastaan kuuluu asiaan. Tiedetäänhän ne pojat.

Sinällään hyvä asia kääntyy kyllä omassa mielessäni ihan päälaelleen. Toivon, että monet isät kantavat oikeasti vain huolta tyttäristään ja tyttäretkin tekevät lupauksen vapaaehtoisesti, mutta kyllä tämä silti nostaa adrenaliinitason korkealle. Jotain kieroutunutta on siinä, että otetaan kuva, jossa isä on kuin sulhanen ja täytyy erikseen juhlia siveysjuhlia. Ei se elämässä niin mene, eikä sen pidäkään mennä niin.

Eiköhän se ole normaali kotikasvatus, vanhempien välinen suhde ja esimerkki sekä se, millaisessa ilmapiirissä nuori on kasvanut, mikä vaikuttaa kaikista eniten. Tuskin tällaisilla siveyslupauksilla vältetään seksi ennen avioliittoa. Toivottavasti niillä ei kuitenkaan aiheuteta ahdistusta ja syyllisyyttä tai vääristynyttä kuvaa siitä, mitä on olla nainen.

Ja ei, en missään tapauksessa halua mennä katsomaan noita kuvia. Sen verran sairaalta ajatuskin minusta tuntuu. En halua tuomita ja yritän olla tuomitsematta, mutta onnellinen olen, että en ole omassa elämässäni joutunut moista lupausta antamaan. On niitä muitakin tapoja pitää huolta lapsistaan.

 

Tuula Rasilainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: