Apina oikoo saidan vihdan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Tuusulan Virsivisan voittajajoukkue Pikku lihapullat ratkomassa ristisanatehtävää.

Apina oikoo saidan vihdan

Apina oikoo saidan vihdan

Helsinki Leenan maa

Näillä anagrammeilla ratkottiin jatkoon pääsijä kolmen tasapisteissä olevan joukkueen välillä koulujen välisessä virsivisassa Tuusulassa viime viikolla. Kisaamassa olivat Hyökkälän ja Riihikallion koulujen 4. luokkien joukkueet, ja kisa oli erittäin tasaväkinen. Jälkimmäiseen anagrammiin löytyi vastaus: Lensi maahan enkeli. Joukkue Pikku lihapullat Riihikallion koulusta keksi vastauksen ja jatkaa hiippakunnalliseen visaan. Voittaja sieltä jatkaa valtakunnalliseen virsivisaan toukokuussa.

Visaan valmistautuminen alkoi jo viime vuoden puolella. Virsiin on perehdytty laulamalla tai kuuntelemalla koulutuntien aikana tai niiden lomassa. Apuna luokka on voinut käyttää upeita äänitteitä virsivisan nettisivuilta. Visaan valitut 20 virttä ovat tulleet oppilaille niin tutuiksi, että ne osattiin visassa melkein ulkoa.

Nämä lapset ovat saaneet hienon virsipääoman. Mikä onkaan kauniimpaa kuin lasten puhtaasti, varmasti ja oikein laulama virsisävelmä. Virsien sanojen kautta opitaan myös kristinuskon keskeisiä asioita. Monien toistojen kautta virret jäävät lähtemättömästi mieleen. Toinen mukava ja innostava tapa oppia virsiä on virsimerkin suorittaminen yhdessä oman luokan kanssa. Lepolan koulun kolmas luokka valmistautuu parhaillaan pronssimerkin suorittamiseen.

Virsien laulaminen hautajaisissa tai vihkimisissä ei ole enää itsestäänselvyys. Toiveena saattaa olla, että ei otettaisi virsiä ollenkaan. Onkohan syynä se, että virsiä ei osata vai onko ihmisillä kokemuksia vain monotonisesta, laahaavasta laulamisesta ja yksitoikkoisesta säestämisestä.

Syy voi siis olla myös meissä kanttoreissa. No, vaihtoehtoisia laulukirjoja löytyy paljon. On Tuomaslauluja, Taizelauluja, Messulauluja ja Uusia messulauluja ym. Myös virsiä on tulossa lisää. Virsikirjan lisävihko ilmestyy vuoden 2016 lopulla. Mukaan on ehdotettu mm. laulua Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Kaikki suomenkieliseen lisävihkoon ehdotetut laulut löytyvät osoitteesta http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/BADA93BF485CE3E8C2257DB10053FD69/$FILE/kappalelista_suomi.pdf. Joukossa on varmasti joitakin lauluja, jotka tulevat seurakuntalaisille tutuiksi ja tärkeiksi.

Muuten, keksitkö, minkä virren alkusanat ovat ensimmäisessä anagrammissa?

Erja Hartala

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: