Voi ristus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Voi ristus

Liikennevaloissa huomioni kiinnittyi edessä olevan auton takapuskuriin, jossa oli teksti ”Voi ristus, ku moon pöhönässä!” Jäin miettimään tuota älyttömältä kuulostavaa lausetta. Mitä järkeä on laittaa autoon kaikkien nähtäväksi jotain noin älyvapaata? Miksi joku haluaa julistaa moista asiaa? Mitä se kertoo ihmisen ajatusmaailmasta ja arvoista? Mutta mitä jos ajattelisinkin positiivisesti! Mitä jos en suostukaan näkemään tuossa lauseessa mielettömyyttä, tyhmyyttä tai hölmöyttä, vaan jotain positiivista.

Kerran eräältä superpositiiviselta mieheltä kysyttiin, mitä hyvää hän voisi sanoa paholaisesta? ”On se ainakin ahkera”, mies vastasi. Mitähän positiivista voisimme löytää tuosta alussa mainitusta lauseesta? Jos suurennuslasin kanssa sitä tarkastelemme, voimme löytää siitä jotain hyvää. Onhan siinä ainakin Vapahtajamme nimi! Tosin siitä on jätetty alkukirjain pois, mutta joka tapauksessa Kristusta siinä on haettu.

Tuon ”Voi ristus”-lauseen voi myös tulkita syntisen rukoukseksi, katuvan voi-huudoksi. Siinä voi olla kyseessä rehellinen itsetutkistelu, sama asia, jonka tuhlaajapoika teki, kun hän katui syntistä elämäänsä. ”Hän meni itsensä”, teki maailman lyhimmän matkan omaan sisimpäänsä sanoen: ”Isä, minä olen tehnyt syntiä sinua vastaan ja taivasta vastaan enkä enää ole sen arvoinen, että minua sinun pojaksesi kutsutaan, ota minut palvelijoittesi joukkoon.”  Tuhlaajapoikahan oli viettänyt ”holtitonta elämää” kaukana kodin turvasta. Mutta syvällä sisimmässään hänellä oli tieto tai aavistus siitä, että isä rakasti häntä kaikesta huolimatta. Niinpä hän päätti lähteä kotiin kävi miten kävi. Ja hyvinhän siinä kävi: Isä armahti hänet ja otti hänet avosylin vastaan.

Tuossa lauseessa viittaus ”pöhönässä” oloon voidaan tulkita myös ihmisen tietoisuudeksi omasta toivottomuudestaan: Olen syntinen, erehtyväinen ihminen, kuka voi minua kurjaa auttaa? - Ei kukaan muu kuin Kristus, hän, joka on tullut kaikkia syntisiä auttamaan ja pelastamaan. Hän itse sanoo, ettei hän ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä. Maailman pienin usko riittää pelastamaan suuren syntisen. Sen tähden: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.”

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: