Tarinat taulujen takaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Erkkola. Kuva: Anneli Salo

Tarinat taulujen takaa

Parhaillaan on Erkkolassa esillä Martta Wendelinin muotokuvanäyttely. Esillä on lähes kuusikymmentä työtä, vain murto-osa Martan tuotannosta.

Martta asui Tuusulassa lähes viisikymmentä vuotta ja sinä aikana syntyi lukuisa joukko muotokuvia tuusulalaisista ihmisistä, sukulaisista, ystävistä, naapureista. Jokaisesta muotokuvasta voisi kertoa monenlaista elämäntarinaa, mitä kaikkea ihmisen elämään mahtuu. Joistakin enemmän, joistakin vähemmän, koska elinvuosia ei suotu montaa.

Esimerkkinä kuva Irma, herkkä lyijykynäpiirros pikkusiskosta. Irma kuoli yhdeksänvuotiaana kulkutautiin, kurkkumätään tai aivokalvontulehdukseen, jota siihen aikaan ei vielä osattu hoitaa. Ei ollut vielä keksitty pensilliiniä, millä tuon taudin olisi voinut hoitaa. Martta ei kirjoittanut riviäkään tästä iskusta. Suru oli niin yllättävä ja raskas, ettei sille löytynyt sanoja. Irman kuvasta henkii rauhaa, silmät alas luotuina tyttö katselee jotain sylissään tai lukee.

Yksi lempitauluistani on ollut jo vuosia pastellityö Saarelan mummu. Taulu on maalattu vuonna 1944, sotavuosina, jolloin Suomessa elettiin hyvin levottomissa tunnelmissa. Miesten ollessa rintamalla kaikkien työhön pystyvien oli suoritettava työpalvelua tehtaissa tai maalaistaloissa. Saarelan talossa tarvittiin työvoimaa maataloustöissä. Koska Martalla ei ollut kokemusta näissä tehtävissä, sovittiin, että hän suorittaa työvelvollisuutensa maalaamalla emännän muotokuvan. Siinä hän istuu Martan mallina, levollisesti, katse suunnattuna eteenpäin luottavaisesti, pieni huolenhäivä silmissä. Kädet sylissä, vaatimaton ruskea puku päällä, kiirettä ei ole.

Kuvasta voi aavistaa Martan opettajan, Eero Järnefeltin opit ja ohjenuora elämään ”vain tosi on pysyväistä”. Joskus kuva kertoo enemmän kuin sanat.

Leena Jäntti

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: