Hyvää mieltä vapaaehtoistyöstä

Helena Vuotela toimii Hyrylän Hyvän Tuulen tuvan varaemäntänä. Kuppi kääntyy kun kävijä haluaa kahvia.

Hyvää mieltä vapaaehtoistyöstä

– Varsinkin lasten puolelta vastaanotto on ollut tosi lämmittävää. Isompikin poika saattaa halata ja sanoa, että kiitos kun kävit, Helena Vuotela kertoo.

Helena jäi osa-aikaeläkkeelle vuonna 2010, ja lisääntynyt vapaa-aika piti käyttää johonkin. Silloin hän päätti aloittaa vapaaehtoistyön.

– Pohjimmainen syy oli halu auttaa, Helena muistelee vapaaehtoistyöhön tarttumista.

Helena otti yhteyttä Hyvän Tuulen tupa-toiminnan vetäjään Soila Mäkiseen, joka on Tuusulan seurakunnan diakoni. Yhteisessä tapaamisessa he kävivät läpi vapaaehtoistyön vaihtoehtoja ja Helena kertoi olevansa kiinnostunut tehtävistä perheiden ja vanhusten kanssa.

Hän aloitti saman tien Hyrylän Hyvän Tuulen tuvan emäntänä. Emännät ja isännät ovat tupatoiminnan selkäranka, ja he luovat tuvista kodinomaisia kohtauspaikkoja. Nykyään Helena on tuvalla varaemäntänä. Hän saapuu auttamaan jos varsinainen emäntä ei jostain syystä pääsekään tulemaan.

– Kun olen pitkästä aikaa paikalla niin ihmiset huomioivat sen. Siitä tulee hyvä mieli, Helena sanoo.

Perheiden tukena

Melko pian Helenalle avautui mahdollisuus lähteä mukaan diakonian perhetukitoimintaan. Toiminta tarjoaa apua haastavissa tilanteissa eläville perheille.

Helena on ehtinyt auttamaan jo useita perheitä.

– Perheen auttaminen on hyvin käytännöllisiä asioita kuten lasten pukemista, ulkoilua, leikkiä ja tarvittaessa ruoan laittoa, Helena listaa.

Perheen ja vapaaehtoisen yhteistyöstä sovitaan heidän ensimmäisen tapaamisen yhteydessä. Silloin mukana on myös seurakunnan diakoni Anu-Leena Lamppu. Tapaamisessa käydään läpi käytännön toimintatavat ja kuinka usein vapaaehtoinen tulee käymään. Käyntejä voi olla viikoittain tai kerran kahdessa viikossa puolen vuoden ajan.

Sopimus on ollut joustava, ja Helena on aina saanut sovittua aikataulun kaikille sopivaksi. Hän on myös auttanut, jos perheessä on ollut jokin hankala tilanne. Helena kuitenkin muistuttaa, että asiat hoidetaan vapaaehtoisen ehdoilla.

Vapaaehtoinen ei jää työnsä kanssa yksin, vaan Helena saa tarvittaessa tukea diakoni Lampulta.

– Tiedän että voin soittaa hänelle jos tulee jotain ongelmia, Helena sanoo.

Heillä on myös yhteisiä tapaamisia pari kertaa vuodessa.

Jos mietit vapaaehtoistyötä

Helena suosittelee vapaaehtoistyötä kaikille siitä kiinnostuneille. Kun työhön antaa omaa aikaansa ja osaamistaan, se myös antaa itselle hyvän mielen.

– Vaikka kun pieni lapsi ottaa kaulasta kiinni ja sanoo mummu, niin se on palkitsevaa, Helena sanoo ja hymyilee.

Hän kuitenkin tähdentää, että jos lähtee mukaan vapaaehtoistyöhön, siihen sitoutuu sovitulla tavalla.

Mainio mahdollisuus tutustua Tuusulan alueen vapaaehtoistyön eri vaihtoehtoihin on Sanoista tekoihin - Vapaaehtoistyön messut. Ne pidetään la 5.3. klo 10–14 Hyökkälän koulun auditoriossa (Kirkkotie 9-11, Tuusula). Messuilla voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoisten koulutukseen, jonka järjestävät Tuusulan vapaaehtoistyön toimijat.

29.2.2016

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):