Lapsen paikka Tuusulan kirkossa

Pappi Janne Hollo (vas.) ja erityisammattimies Jaakko Partanen suunnittelevat millainen liitutaulu lapsen paikkaan laitetaan virsitaulun alapuolelle.

Lapsen paikka Tuusulan kirkossa

Tuusulan kirkkoon on vihdoin saatu oma Lapsen paikka pienille seurakuntalaisille. Lapsen paikassa on mahdollista osallistua jumalanpalvelukseen lapsen tasolta. Siellä hän saa olla oma itsensä, piirtää, leikkiä, lukea tai tarkastella muuta kirkkoväkeä ja kirkonmenoja omasta rauhasta.

Varhaiskasvatuksen pastori Janne Hollo muistuttaa, että Jeesus kutsui luokseen lapsia ja siunasi heitä.

- Miksi emme toimisi sen mukaan? Jumalanpalveluksessa unohdetaan lapset aivan liian usein, vaikka seurakuntalaisuus kuuluu myös lapsille. Kirkon pitäisi paikkana ja tilana olla kutsuva, sellainen jossa kaikki voivat olla kuin kotonaan, toteaa Hollo.

- Pyrimme Tuusulassa koko ajan kehittämään jumalanpalvelusta, sillä se on seurakuntalaisten yhteinen juhla. Jos halutaan, että näin on, niin on kohdattava kaikki tai ainakin pyrittävä siihen. Lapsille on oltava oma paikka, joka on tuttu ja turvallinen ja jossa saa omassa rauhassa yhdessä vanhempien kanssa tutustua jumalanpalvelukseen, sanoo pastori Janne Hollo.

Lapsen paikka on pyritty sijoittamaan mahdollisimman eteen, lähelle kaikkea ja kuitenkin keskelle kirkkoa. Sopiva paikka löytyi lopulta siten, että sivupenkkien edestä poistettiin yksi penkki. Lapset näkevät alttarille, mutta paikka on kuitenkin samalla rauhallinen. Siitä pääsee helposti poistumaan jos lapsi väsyy, hänelle tulee nälkä tai vessahätä. Lapsen kanssa ei tarvitse olla koko jumalanpalvelusta loppuun asti, eikä haittaa vaikka tulisi myöhässä.

- Tämä on viesti ja kutsu perheille, että haluamme heidät mukaan jumalanpalvelukseen. Haluamme helpottaa lapsiperheiden elämää, kertoo pastori Hollo. Lapsen paikassa ei tarvitse olla hiljaa ja välillä tulee varmasti myös huutoa ja turhautumista. Samalla on kuitenkin tilaa myös kasvatukselle ja opetukselle siitä, millainen tila kirkko on, niin että lapset oppivat kunnioittamaan jumalanpalvelusta.

Lapsen paikka ei ole kovin iso, mutta pienemmät lapset mahtuvat lattialle ja isompia varten on muutama tuoli ja pieni pöytä, jonka ääressä voi lukea tai piirtää. Lattialla on matto ja tyynyjä sekä kori, jossa on leluja. Seinällä on liitutaulu, johon voi jumalanpalveluksen aikana piirrellä liiduilla.

Tuusulan kirkon Lapsen paikka otetaan virallisesti käyttöön su 15.5. klo 10 messussa, mutta se on nyt jo kaikkien käytettävissä. Jokelan kirkossa lapsen paikka on urkuseinustalla ja Kellokosken kirkossa ensimmäisellä penkillä.

9.5.2016

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):