Moor gääs, no breiks
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Moor gääs, no breiks

Maailma on täynnä erilaisia viestejä. Kerron eräästä viestistä, johon vähän aikaa sitten törmäsin.

Erään kaupan pihassa vastaani tuli mies, jonka mustan T-paidan rinnuksessa luki valkoisella teksti: "Moor gääs, no breiks", eli "lisää kaasua, ei jarrua".

Mietin, mitähän hän haluaa tuolla tekstillä viestittää? Onko sen takana joku syvällinen elämänfilosofia? Kuvaako "lisää kaasua" sitä, että pitää pyrkiä elämään täysillä, ottaa ilo irti elämästä, niin kuin sanotaan? Onko siinä jotain samaa kuin tutussa lauseessa "carpe diem", "tartu hetkeen"? Koska kaasuahan ei voi loputtomiin lisätä, raja tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan.

Toisaalta täysillä elämisessä ei ole mitään pahaa, jos muistaa, ettei sillä vahingoita lähimmäistä, vaan muistaa, että meillä on ihmisinä paitsi oikeuksia, myös velvollisuuksia. Täysillä eläminen ei saisi olla itsekästä oman edun tavoittelua, vaan toiset ihmiset huomioonottavaa täysillä elämistä.

Entä tekstin jälkiosa "no breiks", mitä sillä ehkä halutaan viestittää? Ehkä sitä, että elämässä ei kannata liikaa jarrutella silloin, kun on aika mennä reippaasti eteenpäin. Ei pidä jäädä "tuleen makaamaan", niin kuin Tuntemattomassa Sotilaassa sanotaan.

Evankeliumikin on tarkoitettu vietäväksi eteenpäin. Ei ole syytä jarrutella silloin, kun on mahdollisuus kertoa hyvää sanomaa Jeesuksesta, vaan "antaa palaa". Maailma kyllä yrittää jarruttaa, mutta "evankeliumi on Jumalan voima", jota mikään ei voi pysäyttää. Sen tähden "moor gääs, no breiks" on oiva iskulause muistuttamaan siitä, että saamme rientää elämässä eteenpäin luottaen siihen, että Jeesus on kanssamme joka päivä.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: