Pappilat

Pappilat

Tuusulan seurakunnalla on kaksi pappilaa:

• Tuusulan pappila
  • Rusutjärven pappila

Tuusulan pappila

Tuusulan pappila on muutettu toimistokäyttöön. Tällä hetkellä siellä toimii:

Tuusulan pappilan pihapiirissä on myös Kiinteistötoimisto ja työtupa.

Historia

Seurakunnan perustamisen jälkeen 1640-luvulla Tuusulan kirkkoherra sai oman virkatalon ja asiaan kuuluvat maat. Ison vihan aikana tuhoutuneet rakennukset korvattiin uusilla 1720-1730-lukujen kuluessa. Uusi päärakennus pystytettiin 1750-luvulla.

Pappilan rakennusten toistuva uusiminen ja ylläpito oli seurakuntalaisille epämieluisa rasitus. Rakennuksia paloi ja rappeutui sitä mukaan kun toisia saatiin valmiiksi.

Vuonna 1826 tuusulalaiset päättivät nykyisen pappilan päärakennuksen rakentamisesta. Se valmistui pääosin vuonna 1829. Päärakennus liittyi tyylillisesti jo väistymässä olleeseen kustavilaiseen rakennusperinteeseen. Leimallisia piirteitä olivat mansardikatto ja karoliinisen pohjakaavan käyttö.

Pappila sijaitsee lähellä Tuusulan kirkkoa Rantatien eteläpäässä. Puistomainen tontti on maisemallisesti varsin hallitsevalla paikalla. Päärakennus on sen korkeimmalla kohdalla. Ennen uuden tien rakentamista sen itäpuolelle avautui peltomaisema.

Rusutjärven pappila

Rusutjärven pappila (Rusutjärventie 77, Rusutjärvi) sijaitsee Rusutjärven rannalla. Pappilassa on kaksi vuokra-asuntoa.