Korkeampaa matematiikkaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Korkeampaa matematiikkaa

Yöpöydälläni on monia kirjoja. Yksi niistä käsittelee arkipäivän matematiikkaa. Siinä ihmetellään miten eri tavoin matematiikka on kätkettynä tai näkyvästi läsnä jokaisessa päivässämme. Kirjaa lukiessa ja unta odotellessa saa samalla pohtia vaikka sitä, että montako kulmaa lisäämällä saa neliöstä venytettyä ympyrän, vai saako?

Myös tämä Pyhän Kolminaisuuden sunnuntai esittelee meille matematiikkaa, joka on kummallista ja venyttää meidän ajatteluamme. Kolminaisuusopissa 1+1+1=1. Jumala on yksi, mutta Hän on kolme. Onhan se vähän outoa.

Me ihmiset tarvitsemme asioita, jotka hämmentävät meidän ajatteluamme. Taitaa olla niin, että me tarvitsemme Jumalan kolme persoonaa, jotta voisimme ymmärtää jotakin kokonaisuudesta. Tarvitsemme mysteeriin kätkeytyvän ja fysiikan rajat ylittävän Luojan, joka sanoo: ”Minä olen se, joka olen.” Tarvitsemme rakkauteen ja lempeyteen ohjaavat Vapahtajan kasvot, jotka kutsuvat seuraansa ja sanovat: ”Minä olen tie. Tule ja seuraa minua.” Tarvitsemme Hengen, joka puhaltaa missä tahtoo ja tulee näkyväksi ainoastaan vaikutuksissaan: “rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.”

Pyhän Kolminaisuuden päivän otsikkona on ”salattu Jumala.” Tämä otsikko kertoo minkä äärellä tänään olemme. Me olemme salaisuuden äärellä. Salaisuudet ovat kiehtovia. Ne kutsuvat tutkimaan itseään, jotta niitä voisi ymmärtää. Yksi salaisuuksien tutkimisen tapa on usko.

Jumalan matematiikan ja salaisuuksien äärellä meidän on viisasta uskoa, huokailla ja rukoilla, kuten jo lähes tuhat vuotta sitten Anselm Canterburylainen: ”Herra, en yritä päästä kohoamaan korkeuksiisi, siihen ei ymmärrykseni mitenkään yllä. Mutta jotakin toivoisin ymmärtäväni totuudestasi, jonka sydämeni jo uskoo ja jota se rakastaa. Ei niin, että pyrkisin ymmärtämään, jotta uskoisin, vaan uskon, jotta ymmärtäisin. Uskon nimittäin myös, että ilman uskoa minun on mahdotonta ymmärtää.”

Miika Masih
Koululaisten pappi