Vanha srk-keskus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vanha seurakuntakeskus

Tuusulan seurakunnan ensimmäinen seurakuntakeskus rakennettiin vuonna 1967.

Siellä olivat

  • Kirkkoherranvirasto
  • Taloustoimisto ja seurakuntatyön toimistot
  • Päiväkerhotilat
  • Nuorisotilat
  • Kolme kokoushuonetta
  • Urheiluhalli
  • Kirkkosali
  • Perhejuhlasali

Tuusulan seurakunnan seurakuntakeskus 1967-2013

Tuusulan seurakunnan seurakuntakeskus (Hyryläntie 11, 04300 Tuusula) rakennettiin vuonna 1967, ja sen pinta-ala oli 5 775 m2.

Vuonna 1965 järjestetyn kutsukilpailun voittivat arkkitehdit Juhani Pallasmaa ja Kirmo Mikkola ”Kirkonkirja”-nimisellä ehdotuksella. Kiinteistö oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurimpia teräsrakenteisia julkisia rakennuksia ja edusti 1960-luvun konstruktivismia, joka on harvinainen rakennustyyli ajan julkisissa rakennuksissa.

Seurakuntakeskus sai valmistuessaan osakseen kansainvälistä huomiota. Sen arkkitehtuuria leimasivat paviljonkimainen massoittelu ja kantavien teräsrakenteiden jättäminen näkyviin.

Tämä näkyi erityisesti voimistelusalin katossa sekä rakennuksen sisätiloissa. Julkisivujäsentelyn peruspiirre oli rakenteiden tuominen esiin osana julkisivua. Kaunein yksityiskohta oli voimistelusalin lasitiiliseinä. Samoin voidaan mainita sisäänkäyntijulkisivun muuri- ja lasipintojen rytmitys ja sisätilojen pyrkimys toistuvuuteen ikkuna- ja lasiseinämoduulien avulla. Rakennuksen sisätiloissa toteutuivat mahdollisuus muunneltavuuteen sekä pohjakaavan vyöhykkeinen rakenne.

Seurakuntakeskuksessa toimi kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto, ja siinä oli tilat diakonia- ja nuorisotyölle sekä lapsityön kerhoja varten. Rakennuksessa oli myös kirkkosali ja palloiluhalli, sekä toimistotiloja.

Muutokset

Rakennus muuttui jonkin verran vuosien kuluessa. Suurin muutos oli arkkitehti Pallasmaan suunnittelema laajennus vuonna 1978, jossa rakennuksen toista sisäpihaa täydennettiin lisäosalla.

Tasakatto korotettiin aumakatoksi 1994, jonka vuoksi taloon tuli jyrkät ulkonevat räystäät. Katto-osien uudelleenrakennus muutti talon alkuperäistä arkkitehtuuria merkittävästi.

Rakennuksen täsmällinen hahmo muuttui epämääräiseksi. Alun perin maalaamattomat kahitiiliseinät maalattiin myöhemmin valkoisella maalilla ulkoa ja sisältä.

Sisätiloissa suurimmat muutokset olivat tuulikaappien rakentaminen. Myös kirkkosalin alun perin kalteva lattia tasoitettiin ja salia kiertävien yläikkunoiden alemmat osat peitettiin levyllä. Entinen liikuntahallin katsomo muutettiin varastotiloiksi, jonka seurauksena hallia lyhennettiin.

Rakennuksen ongelmat

Heti valmistumisen jälkeen kattorakenteissa ilmeni vesivuotoja, joita jouduttiin korjaamaan vuosien kuluessa useita kertoja. Myöhemmin katto muutettiin aumakatoksi arkkitehtien vastustuksesta huolimatta.

Lopullinen päätös

Kiinteistön sattuneiden vesivahinkojen vuoksi rakennuksessa ilmeni sisäilman muutoksia, jotka todettiin mittauksin vuonna 2006. Koska korjauskustannukset olivat selvitysten mukaan liian suuret, päätti kirkkovaltuusto vuonna 2007 purkaa nykyisen rakennuksen ja rakennuttaa paikalle uuden seurakuntakeskuksen.

Purku

Seurakuntakeskuksen purku aloitettiin tammikuussa 2013. Ensin purettiin sisätilojen asbestirakenteet, jotka irroitettiin ja otettiin talteen määräysten mukaan. Tämän jälkeen työ eteni muihin sisätiloihin.

Toukokuussa rakennuksesta oli jäljellä enää teräsrakenne, joka revittiin nopeasti maan tasalle.

Kesäkuussa purkutyö saatiin lopullisesti päätökseen, ja kenttä tasattiin nykyiseen kuntoonsa.