Kutsu juhlaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kutsu juhlaan

Tyttäreni toivat saamansa synttärikutsun kotiin. Siinä luki: ”Onneksi olkoon! Pääset syntymäpäivilleni.”

Ihan ensin hymyilytti. Mikä ihailtava itsevarmuus! Hymy himmeni, kun aloin ajatella mahdollista kamppailua, jossa lapseni ovat voittaneet sisäänpääsyn synttäreille.

Lapsi osaa olla julma siinä missä aikuinenkin. Kutsulla kiristetään kaveruutta, ja vallankahvassa on aina kersa, kenen syntymäpäivät ovat seuraavina. Illalla itketään peruttua kutsua ja pelätään sankarin suututtamista. Synttärisankarin kodissa mietitään samaa hieman eri kantilta. Kenet kutsutaan, ja kenet jätetään kutsumatta, on kuitenkin kysymys, johon vastausta haetaan.

Koko ryhmän kutsuminen kuulostaa ensin hyvältä ajatukselta. Entä jos ryhmään kuuluu 32 oppilasta? Kenen kotiin sellainen lapsilauma mahtuu, ja kuinka kauan 32:ta pop corn-annosta joutuisikaan lakaisemaan lattioilta.

Pitääkö pettymyksiä opettaa, onhan aikuisillakin oikeus kutsua juhliinsa ne kenet haluaa, eikä koko työporukkaa – vai onko? Kuuluuko kiusaajat kutsua? Entä ne, jotka eivät ole kivoja, mutta jotka kutsuivat omille synttäreilleen? Pitääkö tilata taikuri, pukeutua pelleksi, ostaa ohjelmaa? Kelpaako kakku, kaivataanko kaverilahjoja? Kilpavarustelu kiihtyy ja lapset sen mukana.

Kuuleeko kukaan muu ivan sivusäveltä lapsuudesta tutussa laulussa ”Meillä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanut olla mukana”?

Katja Vihmakoski

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: