Sähköt
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sähköt

Eilen meidän kolmivuotias tyttö tuli kysymään: ”Äiti, saanko katsoa elokuvan?” Sitten hän lisäsi, hymyillen: ”On sähköt!” Tuli mieleeni, ettei kovin monta pikkulasta Suomessa yhdistäisi sähköjä ja elokuvan katsomista toisiinsa.

Täällä Etiopiassa on pakko todeta, että sähkö tai enemmän sähkökatkokset säätelevät aika paljon meidän elämäämme. Olen melko varma, että jos minä puhun sähkökatkoksista, niin ensimmäisenä teille tulee mieleen romanttinen ilta kynttilän valossa. Olen itse ajatellut, että kun sähkö menee pois ja on pimeä, haluan luoda mukavan tunnelman niin, että olisi jotain positiivista tilanteessa. Siksi toimme Suomesta aidon kynttilä kattokruunun ja siihen soveltuvia erilaisia kynttilöitä. On pakko myöntää, että onnistuimme saamaan olohuoneestamme kodikkaan ja tunnelmallisen, kun sähköt ovat poissa illalla. Mutta, jos kysytään meidän lapsilta miltä tuntuu tehdä läksyt illalla, kun ei ole sähköä, niin en usko, että vastaus olisi hyvin positiivinen. Ja sähköä tarvitaan tietysti muuhunkin kuin pelkkään valon saantiin. Työntekoon, esimerkiksi.

Ilman sähköä ei voi tulostaa ja jos tietokoneen akku on tyhjä ei voi käyttää konetta, wifi ei toimi, jne… Itse viiden lapsen äitinä koen, että kotityöt ovat kuitenkin hankalin asia ilman sähköä ja erityisesti ruuanlaitto: uunia ei voi käyttää (meillä on vain sähköuuni), vatkain ei toimi, eikä sauvasekoitin, monitoimikone jää varastoon kuten vohvelirauta. Te varmasti ajattelette, että on vain järjestely kysymys, sillä eihän kukaan jatkuvasti käytä kodinkoneita. Se on ihan totta, jos vain meille ilmoitettaisiin milloin sähköt lähtevät pois ja kuinka pitkäksi aikaa…Niin kakkua ei olisi silloin juuri laitettu uuniin, jos olisimme tienneet etukäteen!

Noh, sellaista on meidän elämämme täällä Etiopiassa ja olemme jonkun verran tottuneita siihen. Itse olen oppinut aika paljon kaikkien vuosien varrella. Muistan meidän ensimmäinen joulun Addis Abebassa. Rankalaisena, olin suunnittelut paljon herkullisia ruokia. Ei tullut mieleenkään, että sähköt menisivät pois kello 19.30 ja juuri silloin kun olin laitamassa Beef Wellingtonin uuniin. Söimme sitten pääruokaa klo 24 yöllä. Tämä jää varmasti ikimuistoksi jouluksi meidän perheessämme, ja samalla minulla on aina suunnitelma B kun suunnittelen juhlaruokia. Just in case!

Tania Lehtinen
Tuusulan seurakunnan nimikkolähetti Etiopiassa.

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: