Åhman lauloi kuorossa 30 vuotta

Åhman muistelee kuoroaikojaan lämmöllä.

Åhman lauloi kuorossa 30 vuotta

Tuusulan Ruotsinkylässä asuvien Åhmanien perheessä on laulettu aina. Henrik Åhman muistaa olleensa vanhempiensa mukana Pietarsaaren laulujuhlilla vuonna 1937. Hän oli silloin 8 vuotias. Siitä lähtien on laulua riittänyt.

Vuonna 1976 silloinen Helsingin hiippakunnan piispa Aimo T. Nikolainen tuli piispantarkastukseen Tuusulaan. Vierailunsa aikana hän halusi tavata myös seurakunnan ruotsinkielisiä jäseniä. Seurakunnan kanttori Jouko Linjama sai idean perustaa kuoron tapaamista varten.
– Jouko ehdotti vaimolleni Ebballe, että kuule, eikö laitettaisi kuoro pystyyn, Åhman kertoo.
Hänet pyydettiin mukaan laulajiin. Piispan tapaaminen oli ruotsinkielisen Klemetskog kyrkosångare -kuoron ensiesiintyminen.

Åhman on laulanut kuoron kanssa lähiseurakunnissa ja ulkomailla. Vierailuja on tehty Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Viroon. Vuonna 1997 Tallinnassa kuoro lahjoitti kaapin paikalliselle ruotsinkieliselle seurakunnalle.
– Kun Viro itsenäistyi vuonna 1991, he saivat oman kirkkonsa takaisin. Se oli ollut Neuvostoliiton aikana palloiluhallina, Åhman kertoo.
Kirkon sisätilat oli tyhjennetty, joten uusille kalusteille oli tarvetta.
– Kuoro oli tiivis yhteisö ja matkoista on paljon hyviä muistoja, Åhman sanoo.

Pitkän 30-vuotisen kuoro-uransa salaisuudeksi Åhman mainitsee hyvät kuoronjohtajat.
– Heillä oli hyviä, uusia lauluja ja ideoita.

Åhman ei ole pystynyt laulamaan kyrkosångareissa enää kymmeneen vuoteen.
– Minulla on astma, mutta se on vähitellen parantanut. Ääni vain on käheä, Åhman sanoo.

Klemetskog Kyrkosångare täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Iloiseen joukkoon mahtuu aina mukaan laulajia. Kuoro juhlii laulamalla perinteiset kauneimmat joululaulut ti 29.11. klo 19 Solbackenilla. Paikalla ovat varmasti myös neljä alkuperäisen kuoron jäsentä.

23.11.2016

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):