Jumalan sanaa pumpuliin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jumalan sanaa pumpuliin

Eräs äiti kertoi olleensa lastensa kanssa Mikkelinpäivän perhemessussa. Hän oli pettynyt, kun saarnan tilalla olikin satu. Hän olisi kaivannut evankeliumia.

Perheeen pojat kuitenkin innostuivat, kun messussa alettiin puhua kristityn taisteluvarustuksesta. "Kiva, nyt tulee jotain jännää," pojat sanoivat äidille. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun aseitten sijaan alettiin puhua pipoista, lapasista, kaulaliinoista ym. vaatekappaleista. Nekö muka ovat taisteluvarusteita! Tuo äiti harmitteli, miksei edes poikien mieliksi voitu puhua oikeista taisteluvarusteista, joista puhutaan Raamatussakin (Ef. kirjeen 6.luvussa)? Olisi ollut jotain jännää pojillekin.

Miksi evankeliumi piti korvata sadulla? Miksei poikien mieliksi voitu puhua oikeista aseista?

Joku vuosi sitten edesmennyt herännäispappi Jaakko Elenius arvosteli Kotimaa lehdessä, jonka päätoimittajakin hän oli, että uudessa raamatunkäännöksessä Jeesuksen sanat "jos joku ei vihaa isäänsä ja äitiänsä, hän ei voi olla minun opetuslapseni" oli muutettu muotoon "jos joku ei ole valmis luopumaan isästään ja äidistään..." (Luuk.14:26). Jaakko Eleniuksen lehtikirjoituksen sanat ovat jääneet mieleeni: "Taas Jumalan sanaa on pantu pumpuliin".

Olen samaa mieltä Jaakko Eleniuksen kanssa siitä, että Jeesuksen sanoja ei pitäisi mennä muuttelemaan ja pehmentelemään aivankuin ne siitä jotenkin jalostuisivat tai tulisivat paremmiksi.

Ei Jeesus ollut mikään kaunopuheinen julistaja. Tarvittaessa hän osasi käyttää kovaakin kieltä. Sanoihan hän fariseuksiakin "kyykäärmeitten sikiöiksi." Jeesus varoitti: "Jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi, ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen" (Matt.18:6).

Jeesuksen hienous olikin siinä, että hän oli ehdottoman totuudellinen. Hän mm. kehotti ottamaan ensin pois hirren omasta silmästä, että sitten näkee ottaa roskan pois veljen silmästä. Jeesus käytti värikästä kieltä. Hän sai ihmisten mielenkiinnon heräämään. Lapsistakin oli varmasti jännää kuunnella Jeesusta. Ottihan hän heitä syliinkin ja siunasi heitä, kun vanhemmat toivat heitä Jeesuksen luo.

Timo Huuhtanen
Jokelan pappi