Pieni askel kerrallaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Pieni askel kerrallaan

Viime kesänä minulla oli mahdollisuus käydä Auschwitzin keskitysleirillä. Vaikka olen vuosien varrella nähnyt kuvia ja kuullut kertomuksia tuosta paikasta, todellisuus iski vasten naamaa. Leirin koko, kuoleman ja tuhoamisen järjestelmällisyys ja arkipäiväisyys järkyttivät syvästi. Mutta kaikkein pahinta oli tajuta se, mitä ihminen voi tehdä toiselle ihmiselle. Ja että jotain samankaltaista voisi tapahtua uudestaan.

Maailmassa on paljon pahaa. On helpompi ajatella, että tuo paha on jossain kauempana, ihmisen ulkopuolella. Mutta pahaa löytyy myös ihmisen sisältä. Vaikka ihmisen tärkein tehtävä on rakastaa, hän ei siinä ei aina onnistu. Edelleen ihminen rikkoo ja tuhoaa elämää, satuttaa itseään ja toisia. Paha etäännyttää ihmisen Jumalasta ja toisesta ihmisestä.

Tämän kolmannen paastonajan sunnuntain aihe on Jeesus, pahan vallan voittaja. Jumala ei kestänyt sitä, että paha oli tullut erottamaan ihmisen Hänestä. Sen vuoksi Hän antoi Jeesuksen tähän maailmaan. Jeesus eli täyden ihmisen elämän, kohtasi pahan kasvoista kasvoihin. Kuolemallaan Hän voitti pahan vallan ja niin mikään ei voi enää erottaa ihmistä Jumalan rakkaudesta.

Auschwitzin keskitysleirillä mietin, miten tähän päädyttiin, miten tämä oli mahdollista. Luulen, että hyvin pieni askel kerrallaan. Pieni askel pelon puolelle, pieni askel välinpitämättömyyteen. Vähitellen toinen ihminen ei enää ole veli tai sisar, samaa joukkoa kuin minä.

Mutta haluan uskoa, että tämä toimii myös toisinpäin. Pieni askel kohti toista ihmistä, pieni askel hyväksymiseen ja välittämiseen. Hymy, katse, ojennettu käsi. Niiden kautta hyvä murtautuu arjen keskelle. Kaiken hyvän lähde on Jumalan ehdoton rakkaus jokaista ihmistä kohtaan. Sitä rakkautta saa jakaa eteenpäin. Vierellämme kulkee Hän, joka on voittanut kaiken pahan.

Sini Honkanen
Kellokosken aluepappi

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: