Vaikuttavaa muutosta Raniyapurissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuva: Prajwaal Maharjan

Vaikuttavaa muutosta Raniyapurissa

Pääsin tutustumaan tammikuussa Suomen Lähetysseuran kumppanin Sansthagat Bikas Sanjalin rauhantyöhankkeeseen Banken piirikunnassa, Etelä-Nepalissa. Yhteisö on aina ollut hyvin eristyksissä, jopa viranomaiset ovat kokeneet vaikeaksi luoda yhteyttä näihin omaa kieltä ja kulttuuria vaaliviin yhteisöihin.

Kylä on ulospäin kuin mikä tahansa nepalilainen maaseutukylä. Talot ovat usein lannasta ja mudasta tehtyjä heinäkattoisia matalia asumuksia, ja pihapiiri vilisee niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Perheiden elinkeinona on usein maanviljely. Perheiden isät saattavat tosin olla töissä kylän ulkopuolella, joko ulkomailla, rakennustyömailla kaupungeissa tai vaikkapa alueella olevissa tiilitehtaissa.

Vierailimme viiden naisen kotona, haastattelimme heitä ja kysyimme heiltä työn kautta tapahtuneesta kehityksestä. Naistenryhmän kokoontumisessa kuulimme vielä useiden muidenkin naisten ajatuksia muutoksesta. Olen päässyt työssäni näkemään alueita, joissa työmme on vasta alkanut. Naiset näissä yhteisöissä eivät juuri uskalla esitellä itseään: he katsovat joko maahan tai hermostuneelta naureskelultaan saavat  hädintuskin sanottua nimensä. Raniyapurin naiset uskalsivat.

He kertoivat kilpaa siitä vapautumisesta, mitä ovat kokeneet hankkeen kautta. Kun naiset, jotka ovat vuosikymmeniä olleet vain kotinsa alueella, saavat nyt jakaa ajatuksiaan, tietävät oikeuksistaan ja miettivät yhdessä alueensa kehittämistä, voi ilman epäilystä todeta työn olleen onnistunutta. Monet ennakkoluulot naapureista, toisista ryhmittymistä ja heidän tavoistaan ovat hälvenneet. On tullut aika miettiä koko alueen yhteistä parasta.

Kun virittelimme kameroita ja mikrofoneja kotien pihoissa, pystyin aistimaan sen ylpeydentunteen, mitä naiset kokivat noissa hetkissä saadessaan olla hetken kaiken keskipisteenä. Seurasin usein haastattelujen aikana perheiden miesten reaktioita kameroiden takana ja ilokseni huomasin hymyileviä nyökkäilyjä sekä kannustusta tilanteissa, joissa sanat menivät solmuun. Juuri näin sen kuuluu ollakin.

Tätä on rauhantyö ruohonjuuritasolla parhaimmillaan: ennaltaehkäistään pitkään jatkunutta vastakkainasetteluiden ilmapiiriä yhteisöissä, ennen kuin ne purkautuvat isommassa mittakaavassa.

Janne Juhaninmäki
Tuusulan seurakunnan nimikkolähetti Nepalissa.

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: