Kappalaisesta terapeutiksi

Kuvateksti: Tiina Partanen valittiin virkaansa 10 vuotta sitten. Kuva virkaanasettamisesta.

Kappalaisesta terapeutiksi

Tiina Partasella oli hyvä ensivaikutelma tuusulalaisista, kun hänet valittiin papiksi kappalaisen virkaan Tuusulan seurakuntaan tammikuussa 2007.

– Jo haastattelun jälkeen valtuutetut kutsuivat minua kylään. Se on jäänyt mieleen ihmeellisenä ja positiivisena asiana, Partanen kertoo.

Ruotsinkielinen työ luontevaa

Tuoreen kappalaisen virkaan kuului ikään kuin perintönä ruotsinkielinen työ. Partasta tämä ei haitannut, sillä hän on asunut lapsuudessaan 1970-luvulla Ruotsissa.

– Kävin siellä koulua, joten ruotsi on minulle toinen kieli, mutta ei kuitenkaan äidinkieli, Partanen sanoo.

Ruotsinkielisen seurakunnan toiminta oli Partaselle muutenkin tuttua. Hän teki teologiharjoittelunsa Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa Vanda Svenskanissa ja pääsi sinne valmistumisensa jälkeen papin sijaiseksi. Partanen toimi useassa virassa Vantaan seurakunnissa kunnes pääsi töihin Tuusulaan.

Mieleen jäi unkarilaiset

Kymmenen työvuotensa ajalta Partanen ei osaa nostaa esiin varsinaisia kohokohtia. Hänen mieleensä tulee kuitenkin yhteistyö Unkarilaisen Budahegyvidekin seurakunnan kanssa. Sen parissa hänelle on tullut etuoikeutettu olo. Partanen on saanut seurata sivusta pienen unkarilaisen seurakunnan elämää.

– Olen kuullut tarinoita kommunismin ajalta ja nähnyt luterilaisen seurakunnan kasvun katolisessa maassa, Partanen kertoo.

Papista psykoterapeutiksi

Alan vaihto alkoi kypsyä Partasen mielessä ensimmäisenä opiskelupäivä teologisessa tiedekunnassa. Luennolla oli vieraana teologeja jotka kertoivat työstään muualla kuin seurakunnassa. He antoivat opiskelijoille tehtäväksi kirjoittaa paperille, mitä kukin halusi tehdä.

– Kirjoitin paperiin sielunhoitaja. Siihen tehtävään olen aina halunnut, Partanen muistelee.

Vuoden 2008 Jokelan tapahtumien jälkeen hän lähti opiskelemaan psykoterapiaa ja valmistui vuonna 2013 psykoterapeutiksi. Siitä lähtien Partanen on ottanut vastaan terapia-asiakkaita papin työn ohella.

Heinäkuussa 2017 hänestä tulee täysiaikainen yrittäjä. Partanen pitää Riihimäellä vastaanottoa ja toimii myös työnohjaajana.

Kuin kotoa lähtisi

Tuusulasta on tullut Partaselle kotiseurakunta, vaikka hän on asunut paikkakunnalla vain pari vuotta.

– Lähden sillä mielellä kuin lähtisin kotoa. Puhunkin aina että meillä Tuusulassa, Partanen sanoo.

Hän kokee, että kodinomainen tunnelma lähtee tuusulalaisista.

– Seurakuntalaiset ovat aina olleet ystävällisiä, rohkeita ja valmiita puhumaan asioista. He tekevät Tuusulasta kodin, Partanen summaa.

Vaikka pappi lähteekin muuhun työhön, se ei tarkoita sitä, että pappeus päättyisi siihen.

– Pappeudesta ei sanouduta irti. Minua voi edelleen pyytää mukaan perhejuhliin, Partanen sanoo.

31.5.2017

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):