Klommo poliisin kiiltävässä kilvessä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Klommo poliisin kiiltävässä kilvessä

Suomalaiset luottavat poliisiin. Ajattelemme, että kun virkavallalta pyytää apua sitä myös saa riippumatta siitä miltä itse näyttää tai kuulostaa.

Nyt Suomen poliisi on joutunut julkiseen ryöpytykseen poliisien salaisen Facebook-ryhmän takia. Uutisoinnista olen saanut sellaisen kuvan, että ryhmän keskustelu on ollut paikoin melko rasistista.

Poliisi joutui mainekriisiin. Miten se siitä selviää?

Yleensä kun järjestö tai muu taho kohtaa mainekriisin, viestijät antavat sen suuntaisia neuvoja kuin:

  • Ota lusikka kauniiseen käteen ja pyydä anteeksi.
  • Pyydä anteeksi myös niiltä joita olet loukannut.
  • Kerro miten aiot korjata asian.

Miten poliisi on tähän mennessä kriisistään selvinnyt?

Poliisin ylin johto on tarttunut tarmokkaasti asiaan. Sisäministeri Paula Risikko on tuominnut yksiselitteisesti rasismin ja poliisien keskustelun. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vie asian valtakunnan syyttäjän arvioitavaksi. Näyttää siinä mielessä hyvältä, että kirjoitteluun on puututtu jämäkästi.

Valitettavasti poliisin viestinnän linja ei ole ollut yhtenäinen. Soppaan on heitetty myös katkeranmakuisia sattumia. Jotkut poliisin edustajat ovat kommentoineet asiaa sanomalla, että kyllä poliisi saa vapaa-ajallaan tehdä mitä haluaa. Toiset taas ovat vedonneet siihen, että kyseessä oli yksityinen, suljettu keskusteluryhmä.

Argumentit ovat ontuvia. Jos on rasisti vapaa-ajallaan, eikö sitä ole myös työajalla? Voiko silloin palomies olla pyromaani vapaa-ajallaan? Ja kuten tässä tapauksessa olemme saaneet huomata, sosiaalisen median suljetut ryhmät eivät ole pomminvarmoja omien ajatusten jakamispaikkoja.

Vaikka kirjoittajina eivät olleet kaikki Suomen poliisit, valitettavasti tapaus heittää epäilyksen varjon koko poliisilaitoksen ylle.

Tänään kuulin radiosta töihin ajaessani että tapahtumien johdosta jokaisen poliisin on käytävä sosiaalisen median kurssi. Sen jälkeen he tietävät, mitä sinne Facebookiin voi ja saa kirjoittaa. Valitettavasti rasismi ei häviä minnekään, vaikka se lakaistaan maton alle.

Jää nähtäväksi mitkä ovat poliisijohdon konkreettiset toimet rasismin kitkemiseksi virkavallan keskuudesta.

Ja jäikö jotain vielä puuttumaan?

Seuraan mielenkiinnolla, millaisen päästötodistuksen poliisi tästä kriisistä lopulta saa. Se on hyvää oppia sitä varten, kun kriisi sattuu omalle kohdalle.

Janne-Antti Latvala
viestijä elinnä tiedottaja

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: