Yksin vai itsekseen?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Yksin vai itsekseen?

Reilut kymmenen vuotta sitten olin tukihenkilönä nuorten mielenterveysprojektissa. Sain hyvää tukea siihen itsekin. Sitten elämä toi tullessaan ison kriisin ja minun oli pakko vetäytyä. Yritin palailla takaisin, mutta jotakin ratkaisevaa oli tapahtunut. Yhdistyksen hallituksessa oli väki vaihtunut enkä kokenut oloani enää tutuksi ja turvalliseksi. Vetäydyin uudelleen ja jäin koko toiminnasta pois vuosikausiksi. Jäin yksin. En jaksanut olla tukena.

Hiljattain kyselin itselleni tukihenkilöä ja vertaistukea. Viestiini vastattiin kolmen viikon päästä ja kysyttiin, olisiko minulla mahdollisuutta alkaa tukihenkilöksi. Toki kuulumisia haluttiin tietää. Läsnäolo oli jotenkin vierasta. Koin taas jääväni yksin. En ilmeisesti enää kuulu joukkoon. Olen kasvanut irti.

Kukaan ei oikeastaan ole yksin, mutta yksin jäämisen tunne tekee ihmisestä yksinäisen. Tuo tunne voi olla niin syvä, ettei sitä pysty sanoin kuvaamaan. Yksinjäämisen syitä voi olla monia. Ei haluta nähdä erilaisuutta, vaikka ulkoisesti olisikin ihan tavis. Ei siedetä eriäviä näkemyksiä, vaan heti lyödään vihalla päähän. Tai vastaavasti ollaan niin liki, ettei saa omaa tilaa ja rauhaa. Kiusaaminen eristää. Ja se on juuri kiusaajan tarkoitus. Paholainen eli kiusaaja pyrkii tuhoamaan Jumalan suunnitelman ihmisen elämässä.

Kukaan ei jaksa ilman toisten ihmisten tukea. Ilman toista ihmistä ei olisi yhtäkään. Adam sai rinnalleen kumppanin. Herra Jumala sanoi: ”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen.” 1.Moos. 2:18.

On tärkeää olla tukena toisille, mutta yhtä tärkeää on saada olla tuettuna. On tärkeää saada elää omien arvojensa mukaisesti ja sallia toisen erilaiset arvot, menettämättä omiaan. Usein nautin yksin olemisesta ja tekemisestä, mutta ajoittain tarvitsen ympärilleni ihmisiä sekä henkistä tukea. Etenkin silloin, kun kiusaaja lyö sanan mailalla ja nujerrun. Minusta tulee toimintakyvytön useiksi päiviksi.

En minä kuitenkaan aivan yksin ole. Jeesus on kanssani. Silti olo on kuin tarinan pikkulapsella, joka huutaa omasta vuoteestaan äidille makuuhuoneeseen:
- Äiti, en halua nukkua yksin.
- Kulta, laita vain silmät kiinni, Jeesus on sinun kanssasi.
- Niin, mutta kun haluan jonkun, jolla on iho!

Nina Vitikainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: