Lahjoitus ruokahävikkijakeluun

Raita Koski haluaa saada ruokahävikin hyötykäyttöön muutenkin kuin jonglööraamiseen.

Lahjoitus ruokahävikkijakeluun

Tuusulan seurakunta on saanut 40 000€ avustuksen ruokahävikkijakelun järjestämiseen. Avustuksen myönsi Espoon hiippakunta. Rahat maksetaan hiippakunnan diakoniarahastosta.

Avustusta anonut vapaaehtoistyön koordinaattori Raita Koski on iloinen lahjoituksesta.

– Avustuksella ei ole tarkoitus perustaa uusia leipäjonoja, Koski tähdentää.

Ei syömäkelpoista ruokaa roskiin

Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy syystä tai toisesta roskiin tai biojätteeksi. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa. Myös kaupat ja ravintolat joutuvat heittämään syömäkelpoisia annoksia pois.

Ruokahävikkijakelu haluaa hyödyntää kauppojen ja ravintoloiden ylijäämäruokaa.

– Aloitamme pienellä volyymillä yhden ravintolan ja yhden ruokakaupan kanssa, Koski kertoo.

Organisoitavaa riittää

Jakelun järjestäminen on vasta alussa. Toimintaa koordinoiva Koski selvittää ruokahävikin määrän ja miten ruoka saadaan jaettua vastaanottajille.

Tuusulan kunnan sosiaalitoimisto on tärkeä yhteistyötaho vastaanottajien löytämisessä. Esimerkiksi päihde- tai mielenterveyskuntoutujien kerran viikossa kokoontuvat ryhmät olisivat hyvä kohde toiminnalle.

– Ruokaa voisi laittaa yhdessä tai se tulisi valmiina. Silloin ruoan voisi ottaa lähtiessään mukaansa, Koski suunnittelee.

Koski keskustelee ruokahävikkijakelusta myös paikallisten järjestöjen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

– Yritän löytää uusia tapoja ja uusia yhteistyötahoja, joiden kautta ruokaa voidaan jakaa sitä tarvitseville, Koski sanoo.

Suunnitelmat eivät ole vielä täysin selvillä, mutta avustuksen kohde on jo tiedossa.

– Tarvitsemme kylmäauton ruokien siirtämiseen ja kylmäkoneet ruoan säilyttämiseen, Koski kertoo.

Ruokahävikkijakelun on tarkoitus työllistää myös yksi pitkäaikaistyötön.

Ruoan säilytykseen vuokrataan Tuusulan kunnan entinen nuorisotila Mesta. Tuusulan kunta ja seurakunta maksavat tilan vuokran.

Ruokahävikkijakelun suunnitelmat tarkentuvat kesän aikana.

– Toivon että toiminta alkaisi syyskuun alussa, ja uskon että tästä voi vielä tulla jotain merkittävää, Koski sanoo.

6.7.2017

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):