Diakonia ja Yhteisvastuukeräys Tuusulassa

Diakonia ja Yhteisvastuukeräys Tuusulassa

Tuusulan kirkkoherra Uno Wegelius oli jo kiinnostunut diakoniatyöstä. Hänen aikanaan seurakunta palkkasi ensimmäisen seurakuntasisaren Maiju Frantsin diakoniatyöhön. Useassa kylässä pidettiin neuloma- ja ompelukerhoja, joiden pohjalle oli helppo perustaa diakoniapiirejä. Sota-aika toi Karjalasta kotinsa ja omaisuutensa menettäneitä evakkoja Tuusulaan. Useaan kylään perustettiin 1940-luvulla diakoniapiirejä. Piirit auttoivat muiden yhdistysten kanssa apua tarvitsevia lähimmäisiä niin kotona kuin sotatantereella.

Eräs vanhimmista diakoniapiireistä Tuusulassa on vuodesta 1949 toiminut Tuomalan diakoniapiiri, joka on myös merimieslähetyspiiri.

Nykypäivänä diakoniatoiminta on laajentunut moneen kohteeseen sekä koti- että ulkomaille.

Vuonna 1950 alkoi diakoniatyön lisäksi Yhteisvastuukeräys, jonka tuotto käytettiin vähäosaisten hyväksi. Ensimmäisenä vuonna kerättiin koko maassa 60 miljoonaa markkaa. Tuusulassa Yhteisvastuukeräys on perinteisesti suoritettu listakeräyksenä, vasta viimeisen vuosikymmenen aikana on listakeräyksestä luovuttu ja siirrytty lipaskeräykseen. Tuomalan diakonia- ja merimieslähetyspiiri myi 1960-1980 -luvulla joka vuosi keräyksen alussa lättyjä seurakuntakeskuksen pihalla yhteisvastuun hyväksi. Taikinaa oli 3 ämpärillistä ja kaikki meni. Tänä vuonna yhteisvastuukeräystä on kerätty jo 68 vuoden ajan; tuotto käytetään sekä kotimaiseen että ulkomaiseen avustustoimintaan.

Tuomalan diakonia- ja merimieslähetyspiiri vuonna 2011.