Kerava, Järvenpää irtaantuminen

Järvenpään Vanha kirkko. Kuva Järvenpää-Seura.

Kerava, Järvenpää irtaantuminen

1950-luvulla Tuusulan seurakunnan alueisiin tuli suuria muutoksia. 1951 perustettu Järvenpään kauppala irtaantui Tuusulasta ja vuotta myöhemmin perustettiin Järvenpään seurakunta. Korso liitettiin Helsingin maalaiskuntaan eli nykyiseen Vantaaseen vuonna 1954, ja vuoden päästä seurakunnat noudattivat kuntarajoja. Keravan seurakunta itsenäistyi vasta toukokuun alussa 1955, vaikka kauppala oli perustettu jo 1924.

Kuvassa Järvenpään Seurakuntataloyhdistys ry:n rakennuttama, vuonna 1940 valmistunut seurakuntatalo. Tämä Vanhakirkko toimi kylän, kauppalan ja kaupungin kirkkona vuoteen 1968. Siellä toimi talvisodan aikana sotasairaala ja sen tiloja vuokrattiin myöhemmin myös Tuusulan kansanhuollolle, Järvenpään yhteiskoululle ja sivukirjastolle.