Ruokahävikkijakelu

Ruokahävikkijakelu

Miksi

Ruokahävikki ja leipäjonot saavat nyt paljon julkisuutta. Ihmisten tietoisuus ongelmista niiden ympärillä kasvaa.

Suomessa ruokaa heitetään roskiin noin 15% kaikesta tuotetusta ruoasta. Tuusula on hyödyntänyt onnistuneesti kouluista jäänyttä hävikkiruokaa, mutta hävikkiä tuottavia tahoja on paljon.

Miten

Olemme sopineet alustavasti hävikkiruoan lahjoittamisesta Prisma Järvenpää (Hok-Elanto) ja ravintola Krapihovin kanssa. Kun ruokamäärät, logistiikan toimivuus ja rahoituksen jatkuvuus selviävät, aloitamme yhteistyön muiden toimijoiden kanssa.

Kokoamme ruoan Tuusulan keskustassa sijaitsevaan kunnan omistamaan tilaan. Tilasta vastaa seurakunta ja kunta. Olemme saaneet tilaan lahjoituksena kylmäkoneita ja jääviileäkaappeja sekä maalia tilan kunnostamiseen.

Jaamme ruokaa aluksi jo olemassa oleviin tarpeisiin, kuten päihde- ja mielenterveyskuntoutujien ryhmiin ja Sininauhasäätiön päihteettömään asuntolaan Mutterinmajaan. Kehitämme tapoja yhteisöruokailuihin mm. Tuusulan uudessa seurakuntakeskuksessa. Otamme mallia myös Kirkkohallituksen yhteinen keittiö -hankkeesta.

Olemme jakaneet hankkeen vetovastuun Tuusulan seurakunnan ja Tuusulan kunnan kesken. Tarvitsemme järjestöjä sekä vapaaehtoisia lajittelemaan ruokaa ja järjestämään sosiaalisia ruokailuja. Yksi pitkäaikaistyötön on työllistetty kuljettamaan kauppa-autoa.

Lahjoitukset

Yhteistyössä

Ruokahävikkijakelun suunnittelussa on ollut mukana paikallisia yrittäjiä, järjestöjä, vapaaehtoisia ja Tuusulan kunta.

Raita Koski
vapaaehtoistyön koordinaattori