Luoja vai sattuma?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Luoja vai sattuma?

Iltapäivälehdessä oli uutinen, että eräs julkisuuden henkilö uskoo, että Jumala on luonut ihmisen, eikä usko evoluutioteoriaan, jonka mukaan ihminen on kehittynyt satojen tuhansien vuosien aikana ameebasta monien vaiheitten jälkeen ihmiseksi.

Evoluutioteoria jättää kysymyksen Luojasta avoimeksi. Elämä on sen mukaan syntynyt ns. alkuliemessä. Molekyylit ovat saaneet jostain informaatiota, mutta mistä se on tullut, sitä ei tiedetä. Jonkun teorian mukaan elämä on alkanut avaruudesta maahan iskeytyneestä meteoriitistä. Mutta mistä esimerkiksi vesi on tullut, maapallosta 70% on vettä? Mistä kaikki 28000 kalalajia on tullut?

Kuka ihmisen sitten on luonut ellei Jumala? Kuinka niin monimutkainen olento kuin ihminen olisi voinut itsestään syntyä ja kehittyä sellaiseksi kuin se nykyään on? Ihminen koostuu 70 000 miljardista solusta, joista jokainen sisältää enemmän informaatiota kuin tietokone.

Miten ja mistä ihminen on saanut järjen, omantunnon, moraalitajun, puhekyvyn, aistit jne. Onko ihminen syntynyt itsestään sattuman seurauksena? Toinen mahdollisuus on uskoa, että joku meitä paljon viisaampi on ihmisen luonut.  Tieteen piirissä "älykäs suunnittelu" on kirosana. Jos tiedemies puhuu siitä, hänen uransa tiedemiehenä on käytännössä ohi.

Mutta mielestäni ei ole ollenkaan järjetöntä uskoa, että joku meitä paljon, paljon viisaampi, eli Luoja, on ihmisen ja koko luomakunnan luonut, kuin uskoa, että kaikki on vain sattumaa. Kristillisen uskomme mukaan Jumala on luonut kaiken sanallaan tyhjästä. Aluksi ei ollut mitään muuta kuin Jumala. Sanallaan hän loi kaiken. Hän käski kaiken olla olemassa. Näkyvä on syntynyt näkymättömästä (Hepr. 11).

Pieni lapsi ymmärtää luonnostaan, että Jumala on kaiken luonut. Elämme maailmassa, jossa alkaa olla jo harvinaista, että joku uskoo, että Jumala on kaiken takana, että hän on kaiken olevaisen Luoja, mutta myös näkymättömän todellisuuden Luoja.

Psalmissa sanotaan, että  Luoja on nähnyt meidät jo meidän " idussamme." (Ps. 139). Luojan työtä kuvataan kauniisti myös tutussa laulussa: "Sinä päivänä kun Luoja sinut loi, hän ei muuta tehnytkään, heräs aikaisin, otti kynän käteen ja ryhtyi piirtämään... aivan kuin olis hurmoksessa ollut, Mestari valmisti sut."

Timo Huuhtanen