35 vuotta päiväkerhon peräsimessä

Johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Kaija Sarén jää kohta eläkkeelle.

35 vuotta 50-vuotta täyttävän päiväkerhon peräsimessä

Tuusulan seurakunnan päiväkerho täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Viimeiset 35 vuotta päiväkerhoa on luotsannut johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Kaija Sarén, joka jää tänä kesänä eläkkeelle.

Päiväkerhot alkoivat uudessa seurakuntakeskuksessa

Seurakunnallisten lastentarhojen perustamisen Tuusulaan laittoi vireille opettaja ja seurakunnan luottamushenkilö Kosti Helimäki vuonna 1967. Uusi seurakuntakeskus oli sopivasti rakenteilla ja siihen suunniteltiin päiväkerhoa varten omat tilat. Ensimmäiset lapset aloittivat päiväkerhon vuonna 1968, kun seurakuntakeskus valmistui.

Alusta alkaen päiväkerhossa nähtiin tärkeänä kristillinen kasvatuksen lisäksi kokonaisvaltainen lapsen kasvun tukeminen. Aluksi lastenohjaajina toimi muutama äiti, mutta lastenohjaajien koulutus alkoi 1970-luvun alussa. Ensimmäisenä päiväkerhon johtajana Tuusulassa toimi Saara Mansikka.

Seurakunnan päiväkerhotoiminnan alkaessa Tuusulan kunnalla ei ollut yhtään lastentarhaa eikä toimintaa lapsille. On hienoa, että seurakunnan luottamusmiehet ja myös lasten vanhemmat olivat hyvin valppaita huomaamaan lasten, nuorten ja perheiden toimintaan liittyviä kehittämistarpeita

- Päiväkerho on lapsen kokoinen seurakunta. Pieni lapsi tarvitsee omanlaistaan toimintaa, joka on pedagogisesti ikätason mukaista, suunniteltua ja tavoitteellista, kertoo Tuusulan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Kaija Sarén.

Lasta tuetaan kokonaisvaltaisesti

Tavoitteena on lapsen kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen tukeminen.

- Päiväkerhossa on iloa, ihmettelyä ja välittämistä. Nuo kolme sanaa kiteyttävät hyvin päiväkerhon tavoitteita. Ilo tulee yhdessäolosta ja leikistä ja siitä, että on kavereita. Yhdessä ohjaajien kanssa opetellaan toimimaan ryhmässä, ihmetellään ja opetellaan elämän isoja ja pieniä asioita, lauletaan ja taiteillaan. Kristillinen arvopohja kulkee mukana lapsen kokoisesti ja näköisesti. Lapsi on päiväkerhon silmäterä, jatkaa Sarén.

Kaija Sarén aloitti työt Tuusulan seurakunnassa 1983 ja on pitänyt kunnia-asianaan, että hyvin organisoitu ja järjestetty työ on jatkunut ja kehittynyt vuosien aikana.

- Tulin aikoinani päiväkerhon toiminnanohjaajaksi. Päiväkerhoryhmiä oli viikoittain kuudessa toimipaikassa yli 30 ja lapsia vuosittain noin 700. Lastenohjaajia  oli enimmillään 23, toteaa Sarén.

Päiväkerhosta perhetoimintaan

80-luvulla mukaan tulivat viikoittain kokoontuvat perhekerhot. Nykyisin varhaiskasvatus ja perhetoiminta on erittäin laajaa ja monipuolista. On mm. erilaiset perhekerhot, muskarit, ekavauvaryhmä, yhden vanhemman olohuone, perheleirit ja -retket, perhetapahtumat, perhepäivät ja –juhlat. Nyt päiväkerhoryhmiä on 14, joissa lapsia on noin 250. Lastenohjaajia on 17.

Perhetyön toiminnan vaikutuksista ja laajuudesta kertoo sekin, että Lapsiperheiden etujärjestön Tuusulan paikallisosasto myönsi Kaijalle kunniakirjan tammikuussa 2009 ansioista tuusulalaisten lapsiperheiden hyväksi.

Ennen kohdattiin ryhmä, nyt yksilö

Vuosien varrella myös päiväkerhon kasvatuskulttuuri on muuttunut. Aiemmin lapset kohdattiin ehkä enemmän ryhmänä. Tänä päivänä lapsi on tullut kaikessa ryhmätoiminnassa enemmän näkyväksi. On tärkeää, että jokainen lapsi nähdään ja kohdataan paitsi ryhmän jäsenenä, myös omana erilaisena itsenään ja aivan erityisesti silloin, kun lapsella on se huono päivä.

- Maailma lasten ympärillä on muuttunut. Elämme hyvin erilaisessa maailmassa kuin 80-90-luvulla. Se antaa meille aikuisille velvoitteen pysähtyä ja huomata lapsi, joka tarvitsee paljon aikuisen turvaa ja hyvää läsnäolon tankkausta ja viestiä siitä, että hän on tärkeä ja hänestä iloitaan, painottaa Kaija Sarén.

Sujuvaa yhteistyötä kunnan kanssa

Yhteistyö Tuusulan kunnan kanssa on ollut mutkatonta ja luontevaa. Vuosien varrella on ollut monenlaisia yhteistyömuotoja, mm. päivähoidon joulukirkot, päiväkotivierailut ja erilaiset yhteistyöryhmät. Yhteistyö jatkuu edelleen ja varmasti tiivistyy hallituksen Lape-hankkeeseen liittyvän perhekeskushankkeen myötä.

Iloisena töissä ja eläkkeellä

- Olen iloinen jokaisesta jäljellä olevasta työpäivästä, mutta yhtä iloisesti olen jäämässä lomalle ja eläkkeelle. Iloisena ja kiitollisena siitä, mitä olen saanut tehdä ja oppia. Pitäkää nämä ovet auki lasten ja perheiden tulla, olla, näkyä, kuulua ja osallistua, sanoo Kaija Sarén jalka jo oven välissä valmiina lähtemään ja kiittää vielä erityisesti työntekijöitään lastenohjaajia.

- Työhön suurella sydämellä sitoutunut, idearikas ja heittäytyvä joukko on tämän työn tukijalka, sanoo Sarén.

23.5.2018

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):