Piispanvaali

Espoon seuraava piispa on Kaisamari Hintikka.

Espoon hiippakunnan piispanvaali

Kaisamari Hintikka on valittu Espoon hiippakunnan piispaksi. Hänet vihitään hiippakunnan 3. piispaksi 10.2.2019.

Hintikka vihittiin papiksi vuonna 2009 ja vuonna 2001 hän väitteli teologian tohtoriksi. Hintikka on työskennellyt Genevessä vuodesta 2011. Viimeiset viisi vuotta hän on toiminut Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä. Aiemmin Hintikka on työskennellyt muun muassa Kirkon ulkoasiainosaston työalasihteerinä.

Voit lukea juuri valitun piispan haastatteluja:

Toinen vaalikierros oli 1.11.

Espoon piispanvaalin toinen kierros Kaisamari Hintikan ja Juhani Holman kesken käytiin 1.11.2018.

Vaalin tarkistuslaskennassa vahvistettiin vaalin tulos ja äänimäärät. Seuraavaksi piispaksi Espoon hiippakuntaan valittiin Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, TT Kaisamari Hintikka (s. 1967). Hän sai Espoon piispan vaalin toisessa vaalissa 57,5% annetuista äänistä.

Äänestysprosentti oli 84,7%. Äänioikeus oli 950 äänestäjällä, jotka koostuivat hiippakunnan papeista ja lehtorista sekä maallikkovalitsijoista.

Äänet jakautuivat seuraavasti:

• Kaisamari Hintikka 463 ääntä
  • Juhani Holma 324 ääntä
  • Hylättyjä ääniä oli 18.

1. vaalikierros

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma etenevät toiselle vaalikierrokselle maanantaina 8.10. pidetyssä Espoon hiippakunnan piispanvaalissa.

Alustavan ääntenlaskennan mukaan Kaisamari Hintikka sai 40,8 prosenttia annetuista äänistä ja Juhani Holma 20,8 prosenttia ensimmäisellä vaalikierroksella.

Alustavassa tuloslaskennassa äänimäärät jakautuivat neljän ehdokkaan kesken seuraavasti:

• Leena Huovinen sai yhteensä 142 ääntä (17,1 %)
  • Juhani Holma 172 ääntä (20,8 %)
  • Kaisamari Hintikka 338 ääntä (40,8 %)
  • Sammeli Juntunen 167 ääntä (20,2 %).

Vaalin äänestysprosentti oli 87,2 prosenttia.

Tulokset vahvistettiin maanantaina 8.10. klo 16.30 tuomiokapitulin istunnossa.

Kaisamari Hintikka on työskennellyt Genevessä vuodesta 2011, josta viimeiset viisi vuotta Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Kirkon ulkoasiainosaston työalasihteerinä.

Juhani Holma työskentelee tällä hetkellä Kirkon koulutuskeskuksessa jumalanpalveluselämän kouluttajana. Holma työskenteli pitkään pappina ja kirkkoherrana Torniossa.

Miksi piispanvaali?

Hiippakunnan edellinen piispa Tapio Luoma valittiin Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispaksi 1.6.2018 alkaen. Hänet asetettiin arkkipiispan virkaan 3.6.2018 Turun tuomiokirkossa.

Espoon hiippakunnan uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019. Siihen saakka piispan sijaisena toimii Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Antti Kujanpää. Hän hoitaa piispan kiireelliset ja välttämättömät tehtävät.

Mitä piispa tekee

Piispa tehtävä on

• johtaa hiippakunnan hallintoa ja toimintaa
  • tukea ja ohjata papistoa
  • edistää seurakuntien toimintaa.

Piispan kanssa yhteistyössä toimivat

• tuomiokapitulin istunto
  • viraston henkilökunta
  • hiippakuntavaltuusto
  • lääninrovastit.

Yksittäisen seurakunnan näkökulmasta piispa mielletään hengelliseksi johtajaksi, joka tukee ja ohjaa hiippakuntansa seurakuntien toimintaa.

Ketkä olivat ehdolla

Piispanvaalin ehdokkaina olivat

• Kaisamari Hintikka
  • Juhani Holma
  • Leena Huovinen
  • Sammeli Juntunen.

Voit tutustua ehdokkaisiin tarkemmin hiippakunnan verkkosivuilla.

Ketkä saivat äänestää

Piispanvaalissa saivat äänestää

• hiippakunnan papit
  • virassa olevat lehtorit.
    Heihin kuuluvat myös tuomiokapitulin oikeuttamana lehtorit, jotka ovat kristillisen järjestön palveluksessa. Heitä on Espoon hiippakunnassa yhteensä 471.
  • Lisäksi äänioikeus on yhtä monella maallikkovalitsijalla.
    Kirkkovaltuustot ja seurakuntayhtymissä seurakuntaneuvostot valitsevat 447 äänioikeutettua. Maallikkovalitsijoiden määrä on laskettu siten, että jokaiselle seurakunnalle (19) on annettu ensin yksi ja loput on jaettu suhteessa seurakuntien väkimääriin. Tuusulassa äänioikeutettuja maallikkoja on 30.

Äänioikeutettuja koko hiippakunnassa oli yhteensä 942.

5.11.2018

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia