Piispanvaali

Espoon hiippakunnan piispansauva. Kuva: Kirkon kuvapankki/ Markku Jalava.

Espoon hiippakunnan piispanvaali

Espoon hiippakunnalla ei tällä hetkellä ole piispaa. Tämä johtuu siitä, että hiippakunnan edellinen piispa Tapio Luoma valittiin Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispaksi 1.6.2018 alkaen. Hänet asetettiin arkkipiispan virkaan 3.6.2018 Turun tuomiokirkossa.

Espoon hiippakunnan uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019. Siihen saakka piispan sijaisena toimii Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Antti Kujanpää. Hän hoitaa piispan kiireelliset ja välttämättömät tehtävät.

Mitä piispa tekee

Piispa tehtävä on

• johtaa hiippakunnan hallintoa ja toimintaa
  • tukea ja ohjata papistoa
  • edistää seurakuntien toimintaa.

Piispan kanssa yhteistyössä toimivat

• tuomiokapitulin istunto
  • viraston henkilökunta
  • hiippakuntavaltuusto
  • lääninrovastit.

Yksittäisen seurakunnan näkökulmasta piispa mielletään hengelliseksi johtajaksi, joka tukee ja ohjaa hiippakuntansa seurakuntien toimintaa.

Ketkä ovat ehdolla

Piispanvaalin ehdokkaina ovat

• Kaisamari Hintikka
  • Juhani Holma
  • Leena Huovinen
  • Sammeli Juntunen.

Voit tutustua ehdokkaisiin tarkemmin hiippakunnan verkkosivuilla.

Ketkä saavat äänestää

Piispanvaalissa saavat äänestää

• hiippakunnan papit
  • virassa olevat lehtorit.
    Heihin kuuluvat myös tuomiokapitulin oikeuttamana lehtorit, jotka ovat kristillisen järjestön palveluksessa. Heitä on Espoon hiippakunnassa yhteensä 471.
  • Lisäksi äänioikeus on yhtä monella maallikkovalitsijalla.
    Kirkkovaltuustot ja seurakuntayhtymissä seurakuntaneuvostot valitsevat 447 äänioikeutettua. Maallikkovalitsijoiden määrä on laskettu siten, että jokaiselle seurakunnalle (19) on annettu ensin yksi ja loput on jaettu suhteessa seurakuntien väkimääriin. Tuusulassa äänioikeutettuja maallikkoja on 30.

Äänioikeutettuja koko hiippakunnassa on yhteensä 942.

Vaaliaikataulu

Lääninrovasti kutsuu rovastikuntansa äänioikeutetut papit ja maallikot vaalitoimitukseen, joka pidetään kaikissa rovastikunnissa 8.10.2018 klo 12. Vaalissa voi äänestää myös ennakkoon.

Jos kukaan ehdokkaista ei ensimmäisessä vaalissa saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä toinen vaali 1.11.2018 klo 12 samalla tavoin kuin ensimmäinen.

Espoon hiippakunnan uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019.

Lähde: Espoon hiippakunnan verkkosivut www.espoonhiippakunta.evl.fi

29.8.2018

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia