Matoliike
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Matoliike

Joudun työmatkallani ajamaan Kehä kolmosta. Aamulla töihin tullessani matka sujuu yleensä joutuisasti ja ilman pahempia ruuhkia. Iltapäivällä tilanne onkin sitten toinen. Nykyään kierrän Tuupakan sumpun ajamalla lentokentän pohjoispuolelta Myllykylän kautta. Silti joskus ruuhka pääsee yllättämään.

Siinä jonon matoliikkessä tulee väkisin miettineeksi ruuhkan alkusyytä. Osa niistä on tietysti selviä ja ymmärrettäviä: kolarit ja tietyöt hidastavat nopeutta. Ja myös liikkeellä olevien autojen määrä tuntuu kasvavan joka syksy, mikä vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen.

Sitten on tietysti ne muut syyt, jotka löytyvät ratin ja penkin välistä. Toisilla vaan tuntuu olevan isompi kiire kuin toisilla, eräillä muita painavampi kaasujalka ja joillakin tarve roikkua edellä ajavan puskurissa kiinni.

En usko, että suomalaisten autoilutavat muuttuvat syyttelyllä. Itselleni tuli mieleen eräs puhuja, joka kertoi isästään. Tämä oli toiminut ravituomarina. Hän oli tuomaritornista alas astuessaan saanut aina vastaansa kiukkuisia raviohjastajia, jotka eivät olleet tyytyväisiä tuomioihin. Puhujan isällä oli ollut vakiolause, jota hän oli noissa tilanteissa käyttänyt: ”Laitapa itsesi hetkeksi siihen toisen asemaan.”

Luulenpa että tämä ohje toimisi myös liikenteessä. Jos edes välillä nostaisimme katseemme ylös omasta nokkapellistä ja pohtisimme hetken kokonaisuutta. Mitä voisin itse tehdä toisin, että liikenne kulkisi sujuvammin?

Janne-Antti "Jantti" Latvala

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: