Nenäkarvat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Onks nenäkarvat hyvin, näkyyks kello?

Olen joutunut viime aikoina käyttämään poikkeuksellisen paljon hajuaistia, sillä vaihdoin autoa. Yleensä autokaupoilla käytetään enemmän silmiä, mutta minulle kävi niin, että perinteinen aistijärjestys keikahti päälaelleen.

Koeajolla ei vielä haissut ihmeellisemmältä, mutta tuskin oli muste kauppakirjassa kuivunut, kun nenäkarvani väistyivät ja hajureseptorit haistoivat poikkeuksellisen hajun. Nimenomaan hajun, ei tuoksua. Ei poistunut haju autokauppiaan vakuuttelulla, että kyseessä on uuden auton tuoksu (auto oli neljä vuotta vanha), eikä edes kehotuksella tuulettaa autoa. Auto oli jostain syystä puunattu niin voimakkailla kemikaaleilla, että ajonautinnon tappoivat päänsärky, silmien kirvely ja ihon kihelmöinti. Kolme viikkoa tsemppasin ja sitten annoin periksi: vaihdoin autoa.

Jutellessani erään ystäväni kanssa asiasta, hän totesi vitsikkäästi, että mitäs jos haju tuleekin minusta. Hymähdin ja torppasin ajatuksen Isossa Kirjassa olevilla Paavalin sanoilla: "Me olemme Kristuksen tuoksu." Samoin kuin uudet autot houkuttelevat luokseen tuoksullaan, tulisi meidän kristittyjen houkutella ihmisiä luoksemme Kristuksen miellyttävällä tuoksulla. Se, tuoksunko minä aina Kristukselta ja houkuttelenko ihmisiä luokseni ja seurakuntaan vai karkotanko heidät, se onkin sitten toinen juttu. Omaan tuoksuunsa tai hajuunsa kun on niin tottunut, ettei sitä erota.

Hajuaisti on merkityksellinen ja yhdessä toisten aistien kanssa se vie syvemmälle kuin arvaammekaan. Nuuhkimalla saamme paljon tietoa ja aistimme monta asiaa. Vanhan sanonnan – Teoistaan ihminen tunnetaan – voisi päivittää muotoon – Hajustaan ihminen tunnetaan.

Pidetään nenäkarvat ojennuksessa ja nuuhkitaan ahkerasti!

Tommi Aulasmaa

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: