Mielensäpahoittaja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Mielensäpahoittaja

Kävin katsomassa "Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja" -elokuvan ja yllätyin positiivisesti. Elokuva on yhtä aikaa hauska ja vakava. Pääosan esittäjä Heikki Kinnunen on mainio karvahattupäinen pappa, joka elää maaseudulla rauhallista elämää. Kun hänen puolisonsa kuolee, hän menettää elämänhalunsa ja aikoo kuolla. Hän tekee itselleen arkunkin.

Kaikki muuttuu, kun hänen huippulahjakas pojantytär tulee Amerikan opinnoista takaisin Suomeen. Hän on menestynyt opinnoissaan ja hänen vanhempansa odottavat, että hänestä tulee varakas uranainen, joka nousee talouselämän huipulle. Kaikki romahtaa heidän mielestään, kun ilmenee, että tytär on raskaana. Vanhemmat vaativat häntä heti tekemään abortin, koska lapsi pilaisi tyttären uran.

Tytär on kuitenkin eri mieltä. Hän menee papan luo maalle ja ihastuu luonnonläheiseen ja yksinkertaiseen maaseudun elämään papan luona. Tytär tajuaa papan avulla, että elämässä on muitakin arvoja kuin raha, menestys, maine ja kunnia, joita maailma tarjoaa. Pappa ja pojantytär viihtyvät hyvin yhdessä maaseudun rauhassa.

Yhteentörmäys erilaisten arvomaailmojen välillä on väistämätön. Mielensäpahoittaja ja pojantytär kohtaavat viimeksi mainitun vihaiset ja tytärtään pois papan luota vaativat vanhemmat, joiden suurin huoli on, että heidän tyttärestään ei tulekaan rikasta ja vaikutusvaltaista uranaista, josta he voisivat olla ylpeitä.

Lopulta tytär pitää päänsä ja jää maalle papan luo odottaen lasta, esikoistaan, maaseudun rauhassa.

Elokuva on mainio kuvaus siitä, miten nykyaikaiset, ihmisen menestystä ja vaurautta korostavat itsekeskeiset arvot kohtaavat perinteiset luontoa, yhteisöllisyyttä ja toisista välittämistä korostavat arvot. Lähimmäisenrakkaus on sittenkin suurempaa kuin kaikki maallinen mammona, maine, kunnia ja menestys. Ne eivät tuo todellista onnea. Mutta toisesta välittäminen tuo.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: