Hautausmaat terapeutteina
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Hautausmaat terapeutteina

Kasvien varassa on fyysinen hyvinvointimme ja myös iso osa henkistä hyvinvointiamme. Usein meiltä jää huomaamatta, miten erilaiset puutarhaympäristöt kasveineen hoitavat monella tavalla. Ympäristön teknistyessä vihreän ympäristön merkitys jaksamisellemme on tullut entistä tärkeämmäksi.

Puutarhojen hoitava vaikutus on tuotu esiin monissa tutkimuksissa. Voimaantuminen, rauhoittuminen ja elpyminen on mahdollista hautausmailla, mutta myös pienessä parvekepuutarhassa. Vihreä väri kasvien lehdillä vähentää meidän jännittyneisyyttä. Vehreässä ympäristössä piilossa olevat vaistomme heräävät eloon ja antavat kehollemme viestin siitä, että tässä paikassa on hyvä ja turvallista olla.

Eräs toimittaja totesi aikanaan, että ”hautausmailla käynnit ovat mielenterveyden luomuhoitoa. Hiekkakäytävillä karisee turha tärkeily ja mittasuhteiden taju lisääntyy. Hautausmaiden kauneus vetää puoleensa, hiljaisuudessa on harmoniaa, joka säätää miehen päätä oikealle kohdalleen.”

Jumalan puistoissa on helppo käydä surutyötä läpi. Hautausmailla on ihmistä hoitava vaikutus, jonka monet ovat löytäneet. Aikaisemmin sureminen oli luonteva osa elämänmenoa. Puhuttiin suruajasta ja joku saattoi pitää surupukua. Vuosien saatossa suremisen kulttuuri on ollut vähenemässä. Hautausmaalla sureminen on luontevaa. Siellä surevaa ihmistä ei torjuta vaan ymmärtävien terapeuttien joukossa ovat kaunis kasvillisuus, linnut, oravat, leppäkertut ja monet muut ötökät. Hautausmaat tarjoavat lumoutumisen kokemuksia.

Joka hetki saamme ottaa vaarin Opettajamme sanoista:”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää.” Elämämme on arvokasta!

Kukkien katseleminen ”ravitsee”, mutta myös uuden kauniin luominen haudalle. Ruumiillisen työn ilo ja sen myötä syntyvät konkreettiset tulokset ovat myös hyvinvoinnin lähteitä. Ihmistä ei ole luotu istumaan paikallaan ja pohdiskelemaan päivästä toiseen. Hautausmaalla asiat saadaan tasapainoon: ruumis rasittuu, pää lepää ja mieli virkistyy.

Urpo Luokkala

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: