Kuin kotonaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuin kotonaan

Muuttaminen on samaan aikaan sekä rasittavaa että riemastuttavaa. Muuttolaatikoita pakatessaan mukaan kuormaa muistoja, toteutuneita toiveita ja pettymyksiksi pölyttyneitä haaveitaan. Mitä ottaa mukaan, mitä jättää? Tunnearvoa ei voi mitata rahassa, mutta lasten taideteokset ovat mittaamattoman arvokkaita. Kaikkea ei haluaisi raahata mukaan, mutta miten mitään voisi laittaa pois? Tavoitevaatteet, ajat sitten muodista menneet tai muuten vaan muodottomiksi muuttuneet? Kahdeksan erilaista kahvikuppia, mauttomat matkamuistomagneetit tai omat nolot teiniajan päiväkirjat. Mitä niille tekisi?

Muuttaminen on mahdollisuus aikamatkaan. Eroon päättynyttä avioliittoa tai tyhjentynyttä pesää voi olla helpompi itkeä, kun sen kohtaa tavaroiden kautta. Tässä tyynyssä on yhä hänen tuoksunsa, tätä nallea lapsi puristi aina sylissään ennen kuin nukahti.

Uudessa kodissa avaa aina väärän kaapin oven. Ihmettelee talon vieraita ääniä, tuoksua ja tunnelmaa. Koska uudesta asunnosta tulee koti?

Ensimmäinen aamu uudessa kodissa on jännittävä. Kaikki tuntuu uudelta, itsekin.

Mieli voi jäädä viipyilemään vanhaan kotiin, mutta pikkuhiljaa avain solahtaa uuteen lukkoon sujuvasti, tavarat löytävät paikkansa, kaikki tulee tutuksi ja arki asettuu taloksi.

Vanhasta kodista tulee muisto. Kaunis, kipeä tai haalea. Joka tapauksessa koti on nyt uudessa paikassa, toisten seinien sisällä, ehkä ihan eri ihmisten kanssa tai kenties ensi kertaa yksin.

Koti on siellä, missä sydän on. Näin sisustustarrat julistavat, ja ehkä ovat oikeassa. Eivät seinät kotia tee, neliöt tai taide-esineet. Hieno lukaali ei välttämättä ole kenenkään koti, mutta pienen tunnelmallisen puutalon voisi moni haluta kodikseen.

Taivaan koti on lohdullinen ajatus. Koditon saa kodin, osaton pääsee vihdoin mukaan kodin juhliin. Minä toivon pääseväni joskus sinne. En odota pääseväni kulkemaan kultakatuja pitkin, mutta toivon, että taivaan koti on kuin unelmien mummola; oven tietää olevan aina auki, sisältä leijailee lämmin herkkujen tuoksu, olohuone on täynnä rakkaita ihmisiä, jotka tulosi kuullessaan kääntyvät ja huudahtavat yhteen ääneen: ihanaa, sinä tulit kotiin!

Katja Vihmakoski

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: