Kastepuut

Tuusulan kirkon kastepuu (vas.) on maalattu kirkon väreihin sopivaksi. Oikealla Jokelan kirkon kastepuu.

Tuusulan kirkot saavat Kastepuut

Nyt varmaan mietit, mikä on kastepuu?

Kastepuussa on tavallisen puun tapaan runko ja lehdet. Aluksi puu on paljas, mutta sitä mukaa, kun ihmisiä kastetaan seurakunnan jäseneksi, puu saa lehtiä, joissa on kastettujen nimet.

Idea Tuusulan seurakunnan kastepuusta lähti liikkeelle vuonna 2016 koossa olleesta lapsi- ja perhetyön tiimistä. Ideanikkareina toimivat silloinen johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Kaija Sarén, diakoni Raita Koski ja pappi Janne Hollo.

Mihin kastepuuta tarvitaan?
– Haluamme toivottaa uudet seurakuntalaiset tervetulleeksi, iloita perheen kanssa ja tehdä kasteen näkyväksi. Kaste ei ole itsestäänselvyys, Hollo sanoo.
Eikö yksi kastepuu olisi riittänyt?
– Tuusula on vahvasti alueellinen seurakunta. Siksi on luontevaa, että oman kotikirkon kastepuuhun saa oman lehden, Hollo vastaa.

Vanerista puuksi

– Aluksi yritimme saada paikallisia taiteilijoita suunnittelemaan kastepuuta, mutta tulos oli aika ohut, Hollo muistelee.

Lopulta johtava tiedottaja Tuula Rasilainen suunnitteli mallin kastepuuhun Tuusulan kirkkoon. Tiimi työsti sitä eteenpäin ja pyöritteli erilaisia malleja puulle ja lehdille.
– Lehtimalli on jalostettu seurakunnan logosta. Siinä on samanlaisia ituja. Jos lehteä katsoo tarkkaan, siitä hahmottaa sukulaisuuden, Hollo sanoo.

Työn tuoksinassa tiimi päätyi siihen, että kaikkiin kirkkoihin tulee kastepuut.
– Pyrimme siihen, että ne olisivat jollain tavalla linjassa, mutta kuitenkin omien kirkkojen näköisiä, Hollo kertoo.

Lehdet kiinni magneetilla

Ajatusta tukee se, että jokaisessa kastepuussa on samanlaiset lehdet, vaikka puut ovatkin erilaisia.
Kellokosken kirkon kastepuulle löytyi tänä vuonna paikallinen suunnittelija, kun samalla kylällä asuva Sanna Eiro piirsi mallin kirkon omaan puuhun. Hän on graafinen suunnittelija ja teologian opiskelija.

Kastepuun lehdille ei löytynyt lähialueelta tekijää. Lopulta yhteistyökumppaniksi saatiin Mikkelin vankila.
– Nyt rikosseuraamuslaitoksen asiakkaat ovat työstäneet meille reilu 3 000 kappaletta maalaamattomia kastepuun lehtiä, Hollo kertoo.
Vangit leikkaavat lehdet koneilla muutaman millin paksuisesta koivuvaneriviilusta. Lehtien viimeistelyn hoitavat rippikoululaiset.
– He maalaavat ne kirkon sävyyn antiikkimaalilla ja liimaavat lehden taakse magneetin, Hollo sanoo.
Lehdet pysyvät kiinni puissa lehden magneetin ja puun magneettimaalin avulla.

Miten lehdet sitten päätyvät puihin?
– Messussa yhteisen esirukouksen aikana perhe voi tulla yhdessä laittamaan lehden kastepuuhun, Kasvatuksen johtava pappi Elisa Varkemaa kertoo.

Jos perhe ei pääse paikalle, voi laittaja olla isovanhempi, kummi tai seurakunnan vapaaehtoinen.
– Kun puu vuoden aikana täyttyy, niin kutsumme perheet paikalle ja he saavat lehdet kotiinsa, Varkemaa sanoo.

Tuusulan seurakunnan kastepuut otetaan käyttöön 1. adventtina 2.12.2018 Tuusulan kirkossa klo 10, Jokelan kirkossa klo 10 ja Kellokosken kirkossa klo 11.

26.11.2018

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia