Sitkusta nytkuhun
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sitkusta nytkuhun

Täytin hetki sitten 47 vuotta, olen siis vuoden ajan Herra 47 kuten työkaverini leikkisästi sanoi. Aloin heti miettiä, että enää kolme vuotta ja sitten täytän 50. Vähän aikaa sitten katsoin huvikseni eläkeikäni ja huomasin, että siihen on enää 20 vuotta. Kun mietin kolmea (1095 aamua) tai 20:ta (7300 aamua) vuotta eteenpäin, niin ne tuntuvat todella kaukaisilta. Mutta samalla kun menen mieleni aikakoneella kolme vuotta taaksepäin tai tuon 20 vuotta, niin vastahan oli vuosi 1998 saati 2015. Minne lie hävinneet…

Sitku on sitkeä ja usein se pyrkii luomaan jonkinlaisen positiivisen illuusion tulevasta. Kuin maalaisi kirkkailla ja lämpimillä väreillä. Se on kuin ajan lainaamista ja kokeilemista ennakkoon. Kuulostaa hyvältä, mutta siitä huolimatta sitku on vaarallinen. Se tahtoo kaapata vallan ja tukahduttaa elämisen tässä hetkessä. Se haluaa singota meidät jonkinlaiseen haavemaailmaan ja vallata ajatuksemme ja aikamme. Sitku on itsekäs eikä se pysty elämään nytkun kanssa samaan aikaan.

Sitku on myös viisas. Ei se minunkaan ajatuksia heitä vielä eläkeikään, mutta kolme vuotta on sille lyhyt aika. Se lupaa, että sitten elämä on parempaa ja nami nami suffelia. Se ohittaa kalenterin ikävän harmaat ja pimeät loka-marraskuut ja heittää meidät ikuiseen kesään. Sitten kun, niin on paremmin. Tai huonommin.

Sitku osaa nimittäin myös käyttää synkempiä värejä. Se osaa luoda tulevasta pelottavan. Aina jokin uhkaa ja vaarallisia asioita pukkaa joka nurkan takaa. Tällä tavalla se vie ilon elämästä ja täyttää tämän hetken pelolla.

Unohda sitku ja kohtaa tuleva nytkun kanssa. Se on sitä paitsi ainoa aika, joka meillä on. Menneisyyttä meillä ei ole, tulevaisuudesta emme tiedä, eläkäämme siis tässä ja nyt.

Tommi Aulasmaa 

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: