Matti ja Olli ovat poissa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Matti ja Olli ovat poissa

Lyhyen ajan sisällä tapahtui kahden tunnetun suomalaisen elämän päättyminen. Yhteistä Matti Nykäsen ja Olli Lindholmin kuolemissa oli se, että molemmat olivat vasta keski-iässä – Matti 55v. ja Olli 54v. - ja se, että molempien lähtö tapahtui yllättäen.

”Hautajaisten asiantuntijana” sellainen huomio, että kun tavallisten tallaajien muistelu tapahtuu yleensä sukulaisten ja ystävien parissa muistotilaisuudessa, niin julkisuuden henkilöitä muistellaan laajasti mediassa. Suurin piirtein saman ikäluokan ihmisenä olen itsekin seurannut uutisia molempien vaiheista vuosikymmenien ajan.

Matti Nykäsen näyttävä ”sisääntulo” oli Oslon MM-kisoissa v. 1982 voitettu maailmanmestaruus. Nuorukainen sukelsi sumun läpi ja kommentoi myöhemmin: ”Mitään ei nähnyt, alas tömähtäessä vain tiesi, että on maassa”. Matin vertaansa vailla olleen urheilu-uran ohella hänestä on jäänyt mieleen yleiseen kielenkäyttöön tulleet sutkaukset ja tietty urheilu-uran jälkeiset kohuotsikot.

Olli Lindholmin ja Yö-yhtyeen musiikissa on hyvin monipuolisesti kuvattu ihmisen elämää, ja usein juuri melankolisin sävyin. Siihenkö on suomalaisena sitten helppo samaistua? Mattia en nähnyt livenä, mutta yhdessä Yö-yhtyeen konsertissa tuli käytyä. Musiikin lisäksi visuaalisuuteen oli selvästi kiinnitetty huomiota: mm. viulistit olivat pukeutuneet valkoisiin asuihin. Joku luonnehtikin Lindholmia tiukaksi viihdeformaatin vartijaksi. Viime ajoilta on jäänyt mieleen tuomarointi The voice of Finland –ohjelmassa.

Elämä on hauras, kukaan ei tiedä edeltä viimeistä hetkeään. Ihmisten muistelemisen rinnalla on tarpeen muistella Vapahtajamme viimeisiä vaiheita: kuinka hän ristillä sovitti syntimme ja ”sukelsi” läpi kuoleman, taivaan Isän luo kirkkauteen. Sinne hän sanoi menevänsä edeltä valmistamaan meillekin asuinpaikkoja. Siinä uskossa ja toivossa on hyvä elää ja kuolla.

Lauri Seppänen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: