Ilmastoahdistusta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ilmastoahdistusta

Nyt on diagnosoitu uusi sairaus nimeltään ilmastoahdistus. Mistä on oikein kysymys? Saska Saarikoski kirjoittaa Helsingin Sanomissa 7.4: "Lihalle pitää panna haittavero, polttomoottoriautot pitää kieltää, metsänhakkuita pitää rajoittaa ja takkatuli on sammutettava ilmaston pelastamiseksi." Onko tässä mitään järkeä? Eräs poliitikko peräänkuuluttaa tässä ilmastoasiassa suhteellisuuden tajua sanoessaan, että "vaikka kaikki suomalaiset lakkaisivat hengittämistä, ei se pelastaisi maailmaa."

Ilmastomuutos on maailmanlaajuinen ilmiö. Suomen päästöt ovat alle promillen luokkaa maailmassa. Samaan aikaan kun täällä vaaditaan mielenosoitustenkin voimalla kovia tekoja ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi, monissa maailman maissa tehdään aivan päinvastaisia tekoja. Kehitysmaissa ihmiset eivät jouda ajattelemaan ilmastoa, kun joka päivä on taisteltava, että saisi jokapäiväisen leivän ja pysyisi hengissä. Jätteitä kipataan surutta mereen mm. Intiassa.

Meitä lähempänäkin on maita, joissa ilmaston suojelussa ollaan retuperällä. Kun Puolassa pidettiin taannoin suuri ilmastokonferenssi, televisiossa haastateltiin kivihiiliyhtiön toimitusjohtajaa, joka sanoi, että he laajentavat toimintaansa, koska kivihiiliteollisuus on Puolassa niin tärkeä hyvinvointitekijä, työllistäen yli 100 000 henkeä. Eihän sitä voi sen tähden millään lopettaa, ajatellaan Puolassa.

Se, että maailmassa ilmaston suojelu on monissa maissa retuperällä, ei tietenkään tarkoita sitä, että meidänkin pitäisi olla asiasta välittämättä. Mutta on turhaa ahdistua siitä, että ajaa autoa tai syö lihaa tai laittaa tulen takkaan jne., kun samaan aikaan lentokoneet lentää ja rahti- ja matkustajalaivat kyntää maailman meriä ja mm. Pietarin jätevedet lasketaan Suomenlahteen. Kaiken huippu on se, että joidenkin mielestä lasten saaminenkin on ilmastolle haitallista.

Voimme hyvällä omallatunnolla ajaa autoa jatkossakin, autoa, joka käy bensalla. Me emme voi pelastaa maailmaa, vaikka söisimme joka päivä vain kasviksia. Silti voimme yksinkertaisilla teoilla suojella luontoa, kuten jätteiden lajittelulla ja välttämällä turhaa kuluttamista. Luonnon suojeleminen on kaikille mahdollista.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: