Suomen menestys
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Milloin saamme iloita Suomen menestyksestä?

Yleisurheilun MM-kisat ovat alkaneet Qatarin Dohassa dramaattisissa merkeissä, kun maraton ja kävelykilpailut on pidetty hirmuisessa helteessä. Monet kilpailijat ovat joutuneet jättämään leikin kesken ja jotkut ovat sinnitelleet maaliin hämärän rajamailla, kuten Suomen maratonedustaja Aliisa Vainio. Voi kysyä onko siinä mitään järkeä, että kilpailijat joutuvat näin epäinhimillisiin oloihin.

Toisaalta stadionilla hyvässä ilmastoinnissa on nähty upeita kilpailuja. Suomalaisten menestys on kuitenkin toistaiseksi ollut todella vaatimatonta. Alkukilpailussa kaikki suomalaiset ovat epäonnistuneet pahoin ja karsiutuneet jatkosta. Ihmetyttää kuitenkin se, että vaikka esimerkiksi naisten seiväshypyn karsinnassa hypännyt Wilma Murto ei selviytynyt finaaliin, hän sanoi olevansa tyytyväinen suoritukseensa. Ei karsiutumiseen saisi olla tyytyväinen, jos tarkoitus on menestyä. Arvokilpailuihin pitää lähteä taistelemaan finaalipaikasta. Ei sinne pidä lähteä vain osallistumaan. Pitäisi rehellisesti myöntää, että on epäonnistunut eikä selittellä kaikkea hymyssä suin parhain päin. Asenne ei ole silloin kohdallaan.

Näyttääkin siltä, ettei Suomi saa näissä kisoissa yhtään mitalia, ellei jotain ihmettä tapahdu. Suomen yleisurheilu, jolla on kunniakkaat ja menestyksekkäät perinteet, on vajonnut pohjamutiin menestyksen suhteen. Voidaan sanoa aiheellisesti, että "enää ei elä isäin henki, ja mahti on mennyt maan rakoon." Entinen menestyslaji keihäänheittokin on lamassa ja mitali on epätodennäköinen, ellei ihmeitä tapahdu.

Kuitenkin naapurimaamme Ruotsi ja Norja pärjäävät paremmin MM-kisoissa, samoin Viro, jolla on kova keihäänheittäjä Magnus Kirt, joka saattaa jopa voittaa tai ottaa ainakin mitalin. Ruotsin kiekonheittäjä Daniel Ståhl on myös voittajaehdokas. Hänen äitinsä on sentään suomalainen. Paras Pohjoismaa MM-kisoissa tulee kuitenkin olemaan Norja, joka hiihdon lisäksi menestyy myös yleisurheilussa. Karsten Warholm saattaa voittaa 400 metrin aidat, Ingebrigtsenin veljekset voivat ottaa jopa useita mitaleja 1500 ja 5000 metrin juoksuissa. On todella ihmeellistä, että samassa perheessä on kolme maailman huipulla kilpailevaa poikaa: Henrik, Filip ja Jakob Ingebrigtsen.

Mutta ei me urheiluhullut kuitenkaan heitetä kirvestä kaivoon, vaan uskomme Suomen yleisurheilun valoisaan tulevaisuuteen. Uskomme siihen, että vielä joskus saamme iloita siitä, että suomalainen juoksija, heittäjä tai hyppääjä nousee palkintokorokkeelle, ei vielä näissä Dohan kisoissa, mutta ehkä, ja toivottavasti jo ensi kesänä Tokion olympialaisissa. Siihen asti voimme vain muistella Suomen yleisurheilun kulta-aikaa 70-luvulla, jolloin mm. Lasse Viren voitti kaksissa olympiakisoissa neljä kultamitalia. Olisi hienoa saada vielä joskus kokea se hetki, jolloin Maamme-laulu soi olympiakisojen palkintojen jaossa suomalaisen urheilijan saavuttaman voiton kunniaksi.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: