Lukutaito ja ymmärrys
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Lukutaito ja ymmärrys

Satuin muutama viikko sitten istahtamaan vuorolippu kädessäni lukiolaisen viereen. Päätin kokeilla, miten hän suhtautuu vanhan ihmisen keskustelun avaukseen ja kysyin: ”Miltä sinusta tuntuu väite, että nykynuoret eivät osaa lukea eikä kirjoittaa niin hyvin kuin vanhemmat ikäluokat?” Yllättäen hän vastasi, että kyllä se pitää paikkansa. ”Meillä nuorilla on niin paljon kilpailevia kiinnostuksen kohteita ja opettajatkin joutuvat kilpailemaan huomiostamme, kun porukat ja bändit viihdyttävät paremmin. Vaatii pitkää pinnaa ymmärtää niitä kirjojen teksteissä piileviä juttuja. Eikä kiinnostus herää ilman vaivannäköä”.

Vuoronumerot vaihtuivat hitaanlaisesti ja keskustelumme jatkui. Hetken olimme hiljaa. Sitten hän palasi keskustelumme alkuun sanomalla: ”Minä muuten olen lukenut Raamattua läpi jo runsaan vuoden ajan.” Motiivikseen hän sanoi rippikoulussa tulleiden ajatusten selventämisen. Kysyin miksi hän valitsi niin vaikean kun Raamattua on selitetty ja selitetään valmiiksi pureskeltuna. Hän perusteli tähän tapaan: ”No halusin saada vahvistusta aavistukselleni, että Jumala on olemassa. Sitten se kirja vei mukaansa. Siinä on monta kerrosta, jotka lisäävät tietämistä. Mutta aina se palaa Jumalaan, joka on ylivoimainen, mutta armahtavainen. Kun sitä lukee uskoen, että Jumala on, niin siitä saa kiksejä”.

Vuoronumero kilahti - lukiolaisen vuoro oli tullut. Hän nousi ja sanoi hymyillen ”Heippa”. Emme ole sen koommin tavanneet. Minä mielelläni kiittäisin häntä joidenkin ennakkoluulojeni siivoamisesta. Olinhan ennen keskustelua ollut varma, että kaikki nuoret nykyään ovat itsekkäitä hetken lapsia, jotka heittävät vanhat totuudet romukoppaan. Nyt epäilen, ettei keskustelukumppanini ole ainoa, joka yllättää, jos me vanhat annamme nuorelle mahdollisuuden kertoa ajatuksiaan.

Täytyypä ottaa selvää --- Mitä kiksit ovat?

Olavi Niemi (Fossiili 92 v.)

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: