Talviaikaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Talviaikaan

Ajan laskun alkua ei kukaan tiedä ihan tarkalleen, mutta kristillinen ajanlasku määritellään alkaneeksi Jeesuksen syntymästä. Elämme siis vuotta 2019 jälkeen Kristuksen syntymän, jos tuo syntymän ajankohta on ollut vuosi 0. Epäröivä ajatukseni johtuu siitä, että aiheesta kiisteltäneen niin kauan kuin käsite ”aika” on olemassa.

Wikipedian mukaan: ”ajanlasku ja ajan mittaaminen erotetaan yleensä toisistaan siten, että ajanlaskussa on kysymys vuorokautta pidempien yksiköiden kuten kuukausien ja vuosien muodostamasta järjestelmästä, mutta vuorokautta lyhemmät yksiköt kuuluvat ajan mittaamisen ja aikajärjestelmän alaan”.

Ilmastossa tapahtuvan vuotuisen kierron vaiheita Suomessa on neljä. Lapissa jopa kahdeksan: syystalvi, talvi, kevättalvi, kevät, kevätkesä, kesä, syyskesä ja syksy. Nykyään myös eteläpäässä maatamme on erilaisia jaksoja, esim. syksyn ja talven sekamelskaa voisi kutsua rapakuuksi. Ilmastonmuutos lienee jo kirosana, vaikka ilmasto onkin muuttunut kautta ihmisen historian.

Kellojen ajannäyttöä siirrettiin taas tunnilla taaksepäin. Tunnusteluun jää, onko kesäaika parempi kuin talviaika. Itse suosisin talviaikaa, koska olen syntynyt ennen kuin tämä koko typeryys otettiin käyttöön. Koen sen siis normaaliksi ajaksi.

Raamatussa sana aika esiintyy 159 kertaa. Tiheimmin Saarnaajan kirjassa, jossa ”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.” Saarn. 3:1. Koko Raamattu on yksi iso aikateos. Sen historia jakaantuu erilaisiin aikajaksoihin ja niiden sisällä tapahtuneisiin asioihin, joissa kaikissa on Kristus keskeisellä sijalla. Raamatun aikakäsitys ei elä meidän kesä- tai talviaikojen mukaan. Sillä on ihan omanlaisensa ilmiasu: ”Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.” 2. Piet. 3:8.

Jokaisella ihmisellä on oma aikansa täällä maailmassa. Mitä luulet, kysytäänkö sinulta Taivaan portilla, että minkälaisen hiilijalanjäljen tänne jätit? Ehkä ei, vaikka meille onkin annettu tehtävä viljellä ja varjella maata. Parhaiten se onnistuu keskittymällä siihen, että ”Herran on maa ja kaikki mitä siinä on, maanpiiri ja ne jotka siinä asuvat.” Ps. 24:1

Nina Vitikainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: