Valot vai ei?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Valot vai ei?

Kun syksy pimenee ja ulkona on mustaa, sytytän sisällä kaikki valot.  Eteiseen, portaikkoon, keittiöön, olohuoneeseen, parvekkeelle. Ja suljen kaihtimet, niin että pimeys ei pääse sisään. Syksyn kylmä ja märkä pimeä ei ole yhtään lempeää eikä turvallista. Se on enemmänkin luotaantyöntävää ja ankeaa. Siksi haluan paeta sitä valoon.

Mutta kun joulu lähestyy, huomaan itsessäni muutoksen. Vähennän valoja. Sytytän pikkulamppuja. Pidän kaihtimet auki parvekkeen valoille. Jotenkin sisällä oleva hämärän hyssy ei olekaan luotaantyöntävää ja kylmää vaan lämmintä ja turvallista. On mukava istua sohvalla tunnelmavalaistuksessa ja katsoa telkkaria.

Ehkä kyse ei olekaan valon määrästä vaan pimeyden laadusta. Sateinen, tuulinen, kylmä ja täysmusta syksy ajaa sytyttämään kaikki valot. Se oikein huutaa valoa ja lämpöä.  Sen sijaan luminen hämärä pakkasilma kaipaakin lempeää tunnelmavalaistusta eikä vaadi täyskirkasta valaistusta.

Kynttilät ovat sitten asia erikseen, niistä ollaan eri mieltä, kuten valon määrästäkin. Ehkä jonain vuonna sytytän vielä kynttilöitä, toistaiseksi tyydyn sähköiseen valaistukseen.

Tuula Rasilainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: