Astetta armollisempi aikuinen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Sormista muodostuu sana Love.

Astetta armollisempi aikuinen

Viime aikoina on mediassa huomioitu tuusulalaisen pojan YouTube-video, missä hän räppää ansaitusti hitiksi nousseen biisin Astetta kovempi jätkä.

Siis 10-vuotias poika tekee sen, mikä kuuluisi itsestäänselvästi aikuisten käytökseen ja asenteeseen. Hän ilmaisee lasten hädän ja kivun siitä, mitä on olla kiusattu.

Monikaan ei tajua sitä, että lapsi kantaa herkästi omassa sisimmässään myös vanhmepiensa kokemaan kiusaamisen taakkaa. Kun lasta kasvattava aikuinen joutuu kaltoinkohtelun, kiusaamisen ja jopa väkivallan uhriksi, kärsijänä on myös lapsi, vaikka tämä ei tuota tapahtumaa kokisikaan itse. Teko kohdistuu lapseen, sillä vanhemman kokemus heijastuu molempien hyvin- tai pahoinvointiin ja sen myötä kykyyn jaksaa omien ja lapsen tarpeiden kanssa.

Yhteisvastuukeräyksen teema tänä vuonna kohdistuu juuri tähän: ”Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin”.

Kuntapolitiikan saralla käydään keskustelua siitä, olisiko mahdollista auttaa lapsia ja samalla vanhempiakin aamupalatarjoilulla kouluissa. Lehtijutun julkaiseminen Facebookissa sai välittömästi aikaan kritiikkiä: ”Ei ole oikein auttaa vain köyhiä”; ”Lapset joutuvat leimatuiksi.” Aikuiset siis itse käytöksellään leimasivat nämä mahdolliset ruokailijat jo pelkästään omalla asenteellaan. Ja taas kärsijöinä lapset. Aika noloa.

Jeesus sanoo: Köyhät teillä on luonanne aina, ja te voitte tehdä heille hyvää milloin tahdotte, mutta minua teillä ei aina ole.” Mark. 14:7. Raamatussa on muutenkin lukuisia kertomuksia siitä, miten meidän kaikkien kuuluu auttaa heitä, joilla ei ole riittävästi perustarpeisiin.

Kukaan ei voi eikä edes saa leimata toista ihmistä sen perusteella, mitä tämä omistaa. Tutkimusten mukaan onnellisimpia ovat he, jotka osaavat löytää iloa elämästään ilman suuria kustannuksia. Silti meillä on paljon ihmisiä, joiden perustoimeentulo on niukkaa vain siksi, että ei ole voimia tehdä töitä. Noita voimavaravarkaita ovat usein jotkut ihmiset, joiden sydäntä hallitsee tuomitsemisen mieli, omahyväisyys, sekä ahneus.

Vanha sanonta pätee yhä: ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”. Asennemuutos lähtee aina jokaisen omasta sydämestä. Näytetään lapsillemme, että ketään ei saa kiusata. Pahoinvointiinkin on olemassa toimiva lääke: rukous, rippi ja Jumalan rakkaus.

Nina Vitikainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: