Koukussa. Vapaana.
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Hauki on juuri ottanut kiinni uistimeen.

Koukussa. Vapaana.

Sain virvelillä laihan hauen. Nappasin siitä kiinni ja nostin rannalle. Samalla hauki alkoi potkia ja luisti kädessäni. Siinä kävi niin, että minä ja hauki olimme molemmat kiinni samassa uistimessa. Peukalon ja etusormen välissä roikkui siis uistin ja uistimessa oli kiinni hauki.

Se oli pikkuisen hankala tilanne. Aina, kun hauki potkaisi, niin koukku upposi syvemmälle. Sain lopulta vapaana olevalla kädellä hauen irti, mutta uistin jäi synkkänä roikkumaan peukalon ja etusormen väliin. Se ei lähtenyt millään pois. Koukun väkänen oli uponnut syvälle lihaan.

Menin terveyskeskukseen. Siellä koukku saatiin lopulta varsin helposti irti työntämällä se ihon ja lihan läpi toiselle puolelle. Koukku katkaistiin, poistettiin ja haava putsattiin. Itsetuntoon tuli pieni reikä, mutta muuten kaikki oli taas hyvin.

Kerron tämän kipeän kalajutun siksi, että joskus sanotaan ihmisen olevan koukussa. Silloin ihminen on jäänyt kiinni johonkin. Pelaamiseen, päihteisiin, someen tai sokeriin. On monenlaisia asioita, joihin voi olla koukussa.

Koukussa oleminen on elämää rajoittava tilanne. Silloin on jumissa. Jokin asia sitoo ihmistä ja rajoittaa elämää. Se aiheuttaa hankaluuksia. Siitä ei meinaa päästä irti.

Lähtökohtaisesti meidät on tietysti kutsuttu olemaan varovaisia. Meitä kutsutaan väistelemään teräviä koukkuja, taistelemaan kiusauksia ja houkutuksia vastaan. Se on meidän työtämme - yrittää kulkea sellaisella tiellä, joka on hyvä ja kestävä tie.

Mutta silti ote voi livetä. Me voimme jäädä johonkin koukkuun, vahingossa tai omasta syystämme.

Joskus irti pääseminen omin voimin on vaikeaa. Silloin, kun emme itse pääse koukusta irti, niin voimme pyytää apua. Minä menin terveyskeskukseen. Apua voi pyytää myös läheisiltä, ystäviltä, seurakunnasta tai keneltä tahansa uskallamme sitä apua pyytää.

Vielä yksi ajatus koukuista vapautumiseen ja paastonaikaan liittyen. Jeesuksen nimi on Vapahtaja. Se tarkoittaa, että Hän vapauttaa ihmisen.

Hän voi auttaa meitä pääsemään irti sellaisista koukuista ja kahleista, joista emme omin voimin selviä. Synnin ja kaikenlaisen pahan koukuista, jopa kuoleman kahleista. Meillä on kaikissa tilanteissa, niissä kipeimmissäkin, lupa kääntyä rukouksessa Hänen puoleensa.

Johanneksen evankeliumissa sanotaan näin: ”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita” (Joh. 8:36). Tällaista todellista vapautta kohti saamme kulkea, kun teemme hiljaista sielun tutkimusmatkaa kohti pääsiäistä.

Miika Masih
pappi