Opastetut kierrokset
Tuusulan kirkko kesäisessä auringonpaisteessa.

Opastetut kierrokset

Tänä kesänä kirkoissa ei ole oppaita. Sen sijaan järjestämme opastettuja kierroksia Tuusulan kirkossa ja kirkkopuistossa, Kellokosken kirkossa sekä Paijalan hautausmaalla.

Tuusulan kirkko

Tule tutustumaan Tuusulan kirkkoon (Kirkkotie 34, Tuusula).

Opastukset Tuusulan kirkossa kesä-elokuussa tiistaisin ja torstaisin klo 15.

Opastuksessa kerrotaan

Opastuksen aikana kuulet mm.

• Miten tuusulalaiset saivat oman kirkon
  • Mitä kirkko kätkee hirsiseiniensä suojiin
  • Tarina sotasaaliina tuodusta messukasukasta
  • Tietoa lattian alle hautaamisesta
  • Pekka Halosen värimaailma

Ja monta muuta mielenkiintoista yksityiskohtaa kirkosta.

Tuusulan kirkkopuisto

Kirkkopuistossa alkavat kesäkuussa opastukset, jotka jatkuvat läpi kesän elokuun loppuun asti.

Kirkkopuiston opastus (lähtö kirkon ovelta) keskiviikkoisin klo 15. Mukaan mahtuu max. 25 ensimmäistä osallistujaa/ kerta.

Kirkkopuistoon on haudattu tuusulalaisia merkkihenkilöitä, mutta mielenkiintoisia ovat monet muutkin ihmiskohtalot. Opastuksissa kuulet lisää ja tutustut kotiseutuun uudesta näkökulmasta.

Kellokosken kirkko

Kellokosken kirkon opastukset alkavat sunnuntaina 7.6. ja jatkuvat läpi kesän elokuun loppuun asti.

Opastus su klo 14.

Kellokosken kirkko on alun perin Kellokosken ruukin kirkko. Opastuksen aikana kuulet tarinoita ruukin ajasta ja Kellokosken kirkon toiminnasta sekä kirkkoon liittyvistä henkilöistä.

Kierroksen kesto noin puoli tuntia

Opastukset kestävät noin puoli tuntia ja niihin on vapaa pääsy.

Paijalan hautausmaa

Kuluvana kesänä järjestetään kolme opastettua kierrosta Paijalan hautausmaalla.

Kierrokset ovat

• ke 10.6. klo 18
  • ke 8.7. klo 18
  • ke 19.8. klo 18.

Paijalan hautausmaakierroksella käydään tunnettujen tuusulalaisten sekä oman alansa huippuammattilaisten haudoilla.

Jokaiselle kierrokselle otetaan mukaan enintään 25 osallistujaa, jotta turvavälit pystytään säilyttämään.

Kierros on sama jokaisella kerralla. Oppaina toimivat Leena Jäntti ja Virpi Väre.

Kokoontuminen ja kierroksen aloittaminen Paijalan vanhan kappelin edessä. Kierros kestää noin puolitoista tuntia.

Pidetään huolta toisistamme

Toimimme tämänhetkisten suositusten mukaisesti, joten opastuksissa huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta.

Tulevia tapahtumia

Ti 14.7.2020 15:00–15:30
Tuusulan kirkko
Opastukset Tuusulan kirkossa kesä-elokuussa tiistaisin ja torstaisin. Opastuksen aikana kuulet, miten tuusulalaiset saivat oman kirkon ja mitä se kätkee hirsiseiniensä suojiin. Tutuiksi tulevat sotasaaliina tuotu messukasukka, lattian alle hautaaminen, Pekka Halosen värimaailma ja monta muuta mielenkiintoista yksityiskohtaa kirkosta. Opastuksen kesto on noin puoli tuntia, vapaa pääsy.

Ke 15.7.2020 14:15
Tuusulan kirkko
Keskiviikon musiikkihetkessä esiintyy Materon perhe ystävineen. Kesto n. 20 min. Vapaa pääsy. Musiikkihetken jälkeen voit osallistua Kirkkopuiston opastukseen klo 15.

Ke 15.7.2020 15:00
Tuusulan kirkon kirkkopuisto
Tule tutustumaan Kirkkopuistoon Tuusulan kirkon ympärillä. Opastetulla kierroksella tutustutaan kirkkopuiston hautoihin ja sitä kautta Tuusulan historiaan. Aleksis Kiven ja Pekka Halosen hautojen ohella tutuksi tulee kartanoiden väkeä ja sotasankareita. Entä mikä on itkevän enkelipatsaan tarina? Vapaa pääsy. Lähtö kierrokselle kirkon Kirkkotien puoleiselta ovelta. Mukaan mahtuu 25 henkilöä/kierros.

To 16.7.2020 15:00–15:30

Su 19.7.2020 14:00
Kellokosken kirkko
Tervetuloa tutustumaan Kellokosken kirkkoon. Noin puolen tunnin opastuksen aikana kuulet kirkon vaiheista ruukin ja sittemmin seurakunnan kirkkona. Opastuksessa selviää myös, miksi kirkonkello lakkasi yhtäkkiä soimasta ja miten Totti Carlander liittyy Kellokosken kirkkoon. Opastuksia pitävät seurakunnan työntekijät. Vapaa pääsy.

Ti 21.7.2020 15:00–15:30

Ke 22.7.2020 10:00
Tuusula-päivä, kirkko auki klo 10-16
Tuusulan kirkko
Tuusula-päivänä kirkko on auki ja opas paikalla klo 10-16. Klo 14.15 päivämusiikkihetki: Marko Korven-Korpinen, piano. Klo 15 opaskierros Kirkkopuistossa, lähtö kirkon pääovelta (Kirkkotien puoleiselta ovelta).

Ke 22.7.2020 14:15
Tuusulan kirkko
Keskiviikon musiikkihetkessä esiintyy Marko Korven-Korpinen, piano. Kesto n. 20 min. Vapaa pääsy. Musiikkihetken jälkeen voit osallistua Kirkkopuiston opastukseen klo 15.

Ke 22.7.2020 15:00

To 23.7.2020 15:00–15:30

Su 26.7.2020 14:00

Ti 28.7.2020 15:00–15:30

Ke 29.7.2020 15:00

To 30.7.2020 15:00–15:30

Su 2.8.2020 14:00

Ti 4.8.2020 15:00–15:30

Ke 5.8.2020 15:00

To 6.8.2020 15:00–15:30

Su 9.8.2020 14:00

Ti 11.8.2020 15:00–15:30

Ke 12.8.2020 14:15
Tuusulan kirkko
Keskiviikon musiikkihetkessä esiintyvät Riina Haapaniemi ja Mikko Haapaniemi, piano. Kesto n. 20 min. Vapaa pääsy. Musiikkihetken jälkeen voit osallistua Kirkkopuiston opastukseen klo 15.

Ke 12.8.2020 15:00
To 13.8.2020 15:00–15:30

Su 16.8.2020 14:00
Ti 18.8.2020 15:00–15:30

Ke 19.8.2020 14:15
Tuusulan kirkko
Keskiviikon musiikkihetkessä esiintyy Heidi Korhonen-Björkman, urut. Kesto n. 20 min. Vapaa pääsy. Musiikkihetken jälkeen voit osallistua Kirkkopuiston opastukseen klo 15.

Ke 19.8.2020 15:00

Ke 19.8.2020 18:00
Paijalan opastettu hautausmaakierros
Paijalan kappeli - Hautausmaa
Tervetuloa tutustumaan Paijalan hautausmaahan ja sen historiaan. Hautausmaan saloihin tutustuttavat Leena Jäntti ja Virpi Väre. Vapaa pääsy.
To 20.8.2020 15:00–15:30

Su 23.8.2020 14:00