Kasvun paikka
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Kädet kuppina ja niissä pieniä kasvintaimia mullassa.

Kasvun paikka

Laitan käteni multapussiin ja kouraisen annoksen ruukkuun. Ripottelen siemeniä pinnalle. Hitusen lisää multaa päälle. Ja kastelen.

Onko varmaa, että sieltä mullan alta lähtee jotain kasvamaan? Siemenpussissakin lukee: itämisprosentti 80, parasta ennen 12/21.

Mikä saa pienen siemenen lähtemään eloon pimeän mullan sisässä? Jotenkin vielä käsitän sen, että kun multa on märkää ja siemen kuiva, niin se turpoaa nesteen vaikutuksesta ja hajoaa. Mutta miten se tietää, mihin suuntaan sen pitää lähteä kasvamaan. Ja mikä sen saa yleensä kasvamaan? Kysymykset voisivat olla pienen ihmisen kysymyksiä. Ja taivaan Isän silmissähän me olemme niitä. Pieniä ihmisiä. Lapsia.

Marttojen sivulla on selitetty, kuinka siemen itää. Siellä mainitaan, että: ”Juuret ohjautuvat vaistomaisesti alaspäin kohti maata ja varsi kohti taivasta.” Vaistomaisesti? Siemenen sisään on siis asennettu jokin kasvukoodi, jolla se tietää, miten toimia. Sama vaisto ohjaa ihmisen tainta etsimään ravintoa, lämpöä ja suojaa. Näitä elementtejä siemenkin tarvitsee noustakseen mullan sisältä valoon.

Ilman valoa siemen ei siis jatka kasvuaan. Se tarvitsee valoa, joka antaa lämpöä. Käytin talvella keinovaloa kasveilleni, koska ne olivat paljon pimeässä. Lampusta lähti kyllä purppurainen valo, mutta lämpöä siitä ei tullut. Siksi aito auringonvalo on tärkeä kasvun kannalta. Kasvi pyrkii aina kohti valoa. Näin kuuluisi ihmisenkin tehdä. Suunnata mielensä päivänvaloa kohti.

Pieni taimi tarvitsee myös kasvurauhaa. Sitä ei tavitse lannoittaa, kun sillä on vasta sirkkalehdet tuloillaan. Se vaatii vain ja ainoastaan lämpöä, vettä ja valoa. Ihan kuten vauvakin. Kasvien kasvattamisessa pätee usein samat lainalaisuudet kuin lapsen kanssa. Raamatussa siementä verrataan usein ihmisen mieleen, kasvun kehittymiseen ja sen muokkaantumiseen Jumalan kasvattamisopin myötä. Lapsi oppii ohjautumaan sisältäpäin, kun Jumala puhuu sydämelle Raamatun sanan välityksellä.

"Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon." Ef. 5:9-11

Kasvin tehtävä on kasvaa täyteen mittaansa. Uutta siementä ei voi syntyä, ellei ole vanhaa, mikä sen synnyttää. Näin myös ihmistaimien kanssa. Joskus ihminen ei synnytä uutta ihmistä, mutta voi silti kantaa hedelmää, Hengen hedelmää.

"Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon." Joh. 12:24

Me ihmiset olemme siementen ja sipuleiden kylväjiä ja istuttajia. Jos istutan sipulin vahingossa väärin päin, Jumala kyllä huolehtii siitä, että se alkaa kasvamaan oikeaan suuntaan.

"Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun." 1. Kor. 3:7

Iloitaan uusien siementen synnystä, uuden kasvusta ja valosta, joka kasvaa koko ajan.

Nina Vitikainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: