Juutalaiset juureni
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Lasimaalaus Jeesus puutarhassa.

Lasimaalaus Jeesus Puutarhassa.

Juutalaiset juureni

Luin kesällä mielenkiintoisen kirjan – Ehkä Ester. Kirjan kirjoittaja Katja Petrovskaja syntyi ukrainalais-puolalaiseen perheeseen neuvostovallan aikaan. Tuossa totalitaarisessa yhteiskunnassa monia vähemmistöjä vainottiin ja pidettiin monella tavalla ahtaalla. Ihmiset oppivat itsesensuurin ja ymmärsivät, että tietyistä asioista kannattaa vaieta. Petrovskajan perheessä tuo vaiettu asia oli juutalaisuus. Vasta aikuistuttuaan, Neuvostoliiton romahdettua ja Saksaan muutettuaan, Katja alkoi tarkemmin tutkia juuriaan. Tuo tutkiskelu vei hänet matkalle ympäri Eurooppaa sukunsa jäljille. Ja tuolla matkalla hän löysi juurensa, piilossa olleet juutalaiset juurensa.

Iäkkäiden sukulaisten kanssa keskustellessaan ja sukunsa kiemuraisia vaiheita läpikäydessään, esille nousi eräs sukulaisnainen. Naisen nimestä ei oltu aivan varmoja: joku muisti, että joku olisi kertonut naisen nimen olleen Ester. Ehkä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ollut.

Olen tietyllä tavalla samanlaisessa tilanteessa Katjan kanssa, keski-ikäistynyttä kun alkaa omat juurensa kiinnostaa. Ennen kuolemaansa isäni antoi minulle tekemänsä sukututkimuksen ja nyt tiedän viisi polvea taaksepäin esi-isiäni. Siis tiedän heidän nimensä ja asuinpaikkansa, en muuta. Voisi olla joskus mielenkiintoista yrittää päästä hieman syvemmälle ja tonkia löytyisikö jonkinlaisia kätkettyjä asioita.

(Ehkä) Ester nimiseen sukulaisnaiseen kiteytyy hyvin Petrovskajan piilotellut juutalaiset juuret; jotain löytyy, mutta kaikki ei ole aivan selvää. Minussa ei virtaa todennäköisesti juutalaista verta, mutta kristittynä juutalaiset juureni ovat hyvinkin selvät. Lukemani Raamattu annettiin juutalaisille, maailmanlaajuisen seurakunnan ensimmäiset jäsenet olivat juutalaisia, suuri opastaja tällä tiellä on juutalainen Saul (=Paavali) ja kruununa juutalainen Jeesus, jonka jalanjäljissä tänäänkin saan kulkea.

Ovat ne näkyvänä tai eivät, mietin niitä tai en, juutalaiset juureni vaikuttavat joka päivä elämässäni. Minun ei tarvitse olla Katja Petrovskajan lailla epätietoinen, vaan tiedän, että tänäkin päivänä matkakumppaneina ovat Saul ja Jeesus.

Heitän sinulle haasteen: tutustu rohkeasti juuriisi, juutalaisiin juuriisi.

Tommi Aulasmaa

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: