Kasvu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Savikupissa maasta nostettuja porkkanoita ja palsternakka.

Kasvu

Joka niukasti kylvää, niukasti niittää,
joka runsaasti kylvää, runsaasti niittää.
Ilo antajan on niin arvaamaton,
se on lahja ja salaisuus. (Paula Sainio)

Viime keväänä sain naapurilta lavakauluksen. Hänellä oli niitä ylimääräisiä ja ne olivat menossa roskiin. Ilolla otin sen vastaan, koska halusin ”laajentaa” kasvimaata ja myös koska kannatan kaikenlaista kierrätystä. Aina pitää miettiä, mihin tuota tai tätä tavaraa voisi vielä hyödyntää.

Runsaan metrin mittainen rivi porkkanaa, palsternakkaa ja papuja tähän lavaan mahtui kasvamaan. Ja kyllä kasvit kasvoivatkin hyvin kesän ja syksyn mittaan.

Papuja voitiin poimia vähitellen käyttöön mutta juurekset saivat kasvaa lokakuulle asti. Yhteen koriin sato kuitenkin mahtui. Joka niukasti kylvää Mutta – tarkemmin katsoen yksi erikoisuuskin löytyi joukosta ja se oli varsin puhutteleva tapaus. Olen kuullut tuollaisesta tapauksesta, mutta ei ole omalle kohdalle sattunut aikaisemmin: Mullan joukkoon oli jäänyt jotain sinne kuulumatonta, muovinen rengas, ja yksi palsternakka oli osunut kasvamaan sen lävitse ja saanut siitä hoikan vyötärön.

Aikamoinen este kasvulle sattui tuolle juurekselle, mutta ei se haitannut. Lopputulos on ihan hyvä. Koristeellinen, omiin mittoihinsa kasvanut yksilö. Kasvun ihmeitä!

Erja Hartala

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: