Sytytän neljä kynttilää
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
neljä punaista kynttilää vasemmassa reunassa, niiden edessä joulukoristeita ja taustalla sumennettuja valoja

Sytytän neljä kynttilää

Joulun odottamiseen kuuluvat perinteet ovat meille kaikille omia ja tuttuja. Jokaisen joulun tuloon, jokaiseen vuoteen, tuntuu silti kuuluvan omat erityispiirteensä. Adventin aika laittaa meidät jälleen uudessa tilanteessa pohtimaan omaa elämäntilannettamme ja valintojamme. Joka vuosi on uudella tavalla valmistauduttava; on siivottava kotia ja sydäntä. On valmistauduttava vastaanottamaan joulun ihmeellistä sanomaa toivosta ja uudenlaisesta valosta.

Yksi joulun odottamiseen kuuluva perinne on kynttilöiden sytyttäminen. Neljä kynttilää syttyy, kukin vuorollaan. Neljä kynttilää syttyy ja kutsuu pysähtymään matkalla kohti joulun ihmettä. Neljä kynttilää, joista jokainen omalla sanomallaan kutsuu näkemään ihmeen ja luottamaan siihen. Jokaiselle kynttilälle on nimetty oma teemansa. Mihin nuo teemat kutsuvat sinua tämän adventin aikana, joulun lähestyessä?

Ensimmäisen kynttilän liekki muistuttaa meitä nöyryydestä. Jeesus ratsasti kaupunkiin monien pettymykseksi aasilla, eikä kuninkaan arvolle sopivalla ratsulla. Joulun lapsi, Vapahtaja, syntyi vaatimattomaan talliin vailla valtaa ja kunniaa. Jeesuksen arvo ei ollut kiinni ulkoisista merkeistä. Silti hän muutti ja muuttaa maailman. Minkä varaan sinä olet rakentanut viime aikoina? Minkä varaan rakennat tätä, lähestyvää joulua?

Toisen adventin aiheena on Kristuksen kunnia. Kristus tulee tuomitsemaan ihmisiä oikeudenmukaisesti. Joulun lähestyessä se on kutsu meille. Kutsu löytää myötätunto toisiamme ja itseämme kohtaan. Ketä lähemmäs sinä voisit päästä, jos jättäisit turhat tuomiot?

Kolmannen kynttilän sytyttäminen kutsuu pohtimaan katumusta. Se kutsuu tien tekemiseen. Millaista polkua joulun lapsi saa kulkea sinun luoksesi? Millaisin päätöksin ja valinnoin tuosta tiestä tulisi entistä kevyempi kulkea? Kuinka se lämpimimmin toivottaisi tulijan tervetulleeksi? Miten olisi helpompi kulkea myös vastaan?

Neljännen adventin aihe on ilo. Marian ilo ja riemu siitä, kun lupaus tuli todeksi. Koko maailman ilo, riemu ja rauha. Mitkä kaikki asiat sinun elämässäsi synnyttävät iloa? Kenelle sinä voit olla ilona tänä joulun aikana? Mikä on sinulle kaikkein pyhintä ja tärkeintä? Mistä kaikesta kiität neljää kynttilää sytyttäessäsi?

Adventin tarkoitus on valmistaa meitä jouluun, Vapahtajan syntymään. Joulun valo lisääntyy, se tulee kohti, jos se saa siihen luvan.

Eliisa Winberg
pappi