Käsijoulu, pääjoulu ja sydänjoulu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Lapsi pitää lyhtyä käsissään.

Käsijoulu, pääjoulu ja sydänjoulu

Jotkut ihmiset lähestyvät joulua käsiensä avulla. He leipovat ja siivoavat. He paketoivat itsetehtyjä lahjoja, askartelevat ja puuhailevat innokkaasti kaikenlaista jouluun liittyvää. Piparkakkutalo on pakko tehdä itse ja jouluruuat tietenkin.

Jotkut ihmiset lähestyvät joulua sanoman kautta. He seuraavat tarkasti adventin askelmerkkejä ja lukevat kiinnostuneena jouluevankeliumin lupauksia. Se mitä luvataan, on heille tärkeää. He haluavat kuulla ja sisäistää sen, mitä paimenille sanotaan: ”Teille on syntynyt Vapahtaja.” He haluavat vastaanottaa viestin.

Jotkut ihmiset lähestyvät joulun sanomaa tunnepuoli edellä. He asettelevat kynttilöitä, kukkia ja pieniä asetelmia kaikkialle. Heille joululaulut ja kuusen tuoksu ovat erottamaton osa joulua. He rakastavat villasukkien lämpöä, kauneutta ja takkatulta.

Ehkä tunnistat näiden eri ryhmien edustajia lähipiirissäsi?

Tämä edellä kuvattu jaottelu on kuitenkin vähän epäreilu. Kukaan ihminen ei ole pelkästään kädet tai pää tai sydän. Me olemme kaikki paljon monimutkaisempia. Yleensä lähestymme joulua monella eri tavalla, yhdistellen edellä kuvattuja asioita.

Kun me teemme monipuolista matkaa kohti joulua, niin samalla joulu tekee matkaa meidän luoksemme. Joulu saapuu ja haluaa lahjoittaa meille paljon. Joulu lahjoittaa toivoa, rauhaa ja iloa. Nämä lahjat on tarkoitettu mielelle, keholle ja sydämelle.

Joulu tahtoo myös muuttaa meitä. Joulu haluaa vaikuttaa kokonaisvaltaisesti meidän sydämiimme, meidän ajatuksiimme ja meidän käsiemme töihin. Joulu pyrkii kiinnittämään meidän huomiomme, katseemme ja tekemisemme kaikkein tärkeimpiin asioihin.

Ennen kaikkea joulu kutsuu meitä rakkauteen. Ja rakkauteen tarvitaan näitä kaikkia - käsiä, päätä ja sydäntä.

Miika Masih