Happy or not?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mies valitsee hymiöitä paperilta.

Happy or not?

Taas on yksi vuosi kulunut siitä seikkailusta, jota elämäksi kutsutaan. Kun lähdet tästä vuodesta, ja jos ovella odottaisi palautteenantokone ”happy or not”, niin millaista hymiötä painaisit?

Monen mielestä se k-merkkinen mörkö pilasi koko vuoden tai ainakin suuren osan siitä. Mutta nähtiinpä sen elämänmuutoksen, jota emme itse valinneet, tuoneen jotain hyvääkin mukanaan. Ja sitten itse kullakin on oman elämänsä yksilölliset kokemukset, joihin mahtuu varmasti sekä miellyttäviä että ei niin miellyttäviä.

Liekö se lisääntyvä ikä vai mikä, kun usein tuntuu, että sellainen tasainen elämän virta, jossa ei välttämättä tarvitse olla suuria tähtihetkiä, on ihan hyvä. Nuoresta ihmisestä sellainen tuntuu ehkä tylsältä, ainakin itse janosin nuorena uusia kokemuksia. Mutta näin kai sen täytyy mennäkin: eri ikäisenä kaipaa erilaisia asioita.

Näin olen kokenut, että omassa mielessä käydään lopulta ne tärkeimmät taistelut niiden asioiden suhteen, joihin voimme itse vaikuttaa. Tätä voi kutsua rukoustaisteluksi: kun asioita jättää Jumalan käsiin, niin voi huomata yliluonnollista asioihin puuttumista: hyvää asennetta riittääkin toisia ihmisiä kohtaan ja kokee, että on jotakin annettavaa heille, arkiset asiat saa sujumaan, hukkaan mennyt esine löytyy, muutamia mainitakseni. Ja pettymyksienkin käsittelyyn saa eväitä.

Mielessä voi myös säilyä se, mitä ehkä lopulta eniten kaipaa: rauha ja levollisuus. Ollaanko silloin asian ytimessä, kun voi olla ainakin pääpiirteissään tyytyväinen elämäänsä? Olen siis huomannut, että siinäkin auttaa kristillinen usko.

Kynnyksen takana odottaa uusi vuosi. Mitä sieltä on tullakseen, jää nähtäväksi. Sellainen ajatus lohduttaa ja tuo luottamusta, että elämä kaikkinensa on Jumalan käsissä. Ja että ylhäältä tuleva rakkaus ja armo on totta tulevankin vuoden jokaisena päivänä.

Uuden vuoden kynnyksellä voi rukous kuulua vaikka näin:

”Sinä olet minun Jumalani -- opeta minua täyttämään tahtosi! Sinun hyvä henkesi johdattakoon minua tasaista tietä.” Ps. 143:10

Ja tämäkin on hyvä:

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jer. 29:11

Siunattua Uutta Vuotta!

Lauri Seppänen